Dom zdravlja na udaru novog talasa korona virusa

344

Ukoliko se ovim tempom nastavi rast broja zaraženih virusom korona, “Dom zdravlja” će morati uskoro ići u redukciju kapaciteta koji su na raspolaganju redovnim pacijentima, a prve na udaru će se naći ambulante porodične medicine.
Sobzirom na trenutnu epidemiološku situaciju, u kojoj je svaki dan vidljivo drastično povećanje broja oboljelih na nivou RS, a u kojem se Banjaluka nažalost često nalazi u vrhu, iz ove zdravstvene ustanove poručuju da imaju planove za taj najgori scenario.

– Trenutno možemo da zadovoljimo potrebe redovnih pacijenata te svega onoga što nosi trenutna epidemiološka situacija. Međutim, ako se ovakav trend rasta broja zaraženih nastavi, bojim se da nećemo biti u mogućnosti da sa svojim kapacitetima sve to iznesemo – naglasila je direktor „Doma zdravlja“ Nevena Todorović i dodala da bi ih takva situacija primorala da naprave novu organizaciju rada.

Ambulante porodične medicine
– Mi već imamo spremno nekoliko krugova mjera, koje tako da kažem „aktiviramo“ ako se promjene okolnosti. U ovom slučaju sljedeći korak bi bio smanjivanje broja doktora po ambulantama i broja radnih dana ambulanta porodične medicine, za redovne pacijente – rekla je ona.
Ukoliko dođe do toga Todorović kaže, da će Banjalučani imati redovnu zdravstvenu zaštitu ali da neće imati isti komfor, jer im neće u istom obimu biti dostupni zdravstveni radnici i usluge.

– Doktore koje izdvojimo sa tih lokacija ćemo preusmjeravati u Higijensko epidemiološku službu (HES), ambulante za akutne respiratorne infekcije, takozvane ARI ambulante i Covid centar koji će danas biti otvoren u Docu – objasnila je ona.
U slučaju da i ova mjera ne bude dovoljna, kao sljedeći korak predviđeno je, preusmjeravanje zaposlenih iz drugih sektora na gore navedene tri ključne lokacije.

– Ako se i pored toga, dalje nastavi povećavati broj pozitivnih na virus korona ali i onih koji imaju respratorne tegobe, mi ćemo ojačati te ambulante da bi pacijente mogli zbrinuti brže i efikasnije – navela je ona.

Napomenula je da u HES trenutno ima 50 radnika, dok je u redovnim okolnostima taj broj drastično bio manji i iznosio je 15. U ARI ambulanti za odrasle i srednjoškolce su aktivna četiri tima koji rade u dvije smjene a za predškolski uzrast su zadužane dva pedijatra i isto toliko medicinskih sestara.

Zaraženi
Da situacija u Banjaluci nije nimalo ohrabrujuća svakodnevno je vidljivo iz podataka koje objavljuje Institut za javno zdravstvo RS.

Tako je na primjer juče od ukupno 177 zaraženih, 93 osobe bile iz Banjaluke, u subotu od 226 zaraženih, 103 su bile iz grada na Vrbasu , u petak od 242 građana, kod kojih je potvrđen virus korona 43 bila iz Banjaluke a dan ranije od 181 zaražene osobe, 75 je bilo iz grada na Vrbasu.

Upravo je zbog pogoršanja epidemiološke situacije iz Instituta najvljeno da će uputiti dopis svim lokalnim štabovima da preduzmu sve mjere da stabilizuju situaciju. Šta će biti preduzeto Banjaluci pokušali smo saznati od gradonačelnika Igora Radojičića, koji predsjedava gradskim Štabom za vanredne situacije. Nije bio raspoložen da na ovu temu da izjavu za Srpskainfo ali je u izjavama za novinare povodom početka predizborne kampanje rekao da će „gradski izborni štab SNSD održati sjednicu na kojoj će, u slučaju pogoršanja epidemiološke situacije, donijeti odluku o suspendovanju kampanje, odnosno održavanja javnih skupova ove stranke do daljnjeg“.

– Planiram da sazovem gradski izborni štab SNSD u Banjaluci zbog aktuelne epidemiološke situacije. U slučaju da brojevi budu loši najvjerovatnije ćemo donijeti odluku o suspendovanju kampanje u Banjaluci – rekao je Radojičić.

PREPORUKE
Iz Doma zdravlja su u više navrata pozivali stanovništvo da se pridržava preporučenih epidemioloških mjera. Jedna od najvažnijih mjera je nošenje maske u zatvorenim prostorima, te održavanje fizičke distance od najmanje dva metra, te izbjegavanje boravka u zatvorenim prostorima, osim u situacijama kada je to izričito neophodno. Veoma je važno i redovno pranje ruku, te dezinfekcija unutrašnjih prostora, kao i da građani kod kojih se pojave simptomi akutne respiratorne infekcije dođu na pregled

(srpskainfo)

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!