Pomoć za djecu iz hraniteljskih porodica

399

Grad Banja Luka dodijelio je jednokratnu novčanu pomoć za djecu iz hraniteljskih porodica, u nastojanju da dodatno popularizuje ovaj, najhumaniji način zbrinjavanja djece bez roditeljskog staranja. Prema odluci, uplaćena je jednokratna pomoć za 11 osnovaca i 17 srednjoškolaca iz hraniteljskih porodica.

  • U skladu sa pravilnikom o dodjeli jednokratne novčane pomoći za sufinansiranje  troškova nabavke udžbenika i školskog pribora za djecu koja su zbrinuta u hraniteljskim porodicama, za osnovce iz hraniteljskih porodica predviđeno je 150 KM, za učenike srednjih škola 170, dok studenti iz hraniteljskih porodica mogu da dobiju 200 KM na ime pomoći. Pored toga, obezbijeđene su i besplatne karte za javni prevoz učenicima iz ovih porodica – rekli su u Odjeljenju za kulturu, turizam i socijalnu politiku.

Iz nadležnog odjeljenja podsjećaju da je rok za podnošenje zahtjeva za pomoć studentima iz hraniteljskih porodica 15. novembar 2020. godine.

Hraniteljstvo je jedan od najadekvatnijih vidova zbrinjavanja djece bez roditeljskog staranja ili kojima vlastita porodica ne može pružiti odgovarajuću brigu i staranje, koje djetetu omogućava da odrasta u porodičnom okruženju koje će znatno uticati na razvoj njegovih sposobnosti i kompetencija za samostalan život. Ukupno, u Banjoj Luci je u hraniteljske porodice smješteno 105 osoba.

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!