“Dani domaćih proizvoda – Banjaluka 2020”: Krajiške delicije užitak za nepce

357

“Slatkim danima”, odnosno danima meda, prirodnih sokova, likera i slatkih prerađevina  počela je manifestacija “Dani domaćih proizvoda – Banjaluka 2020”.

Ova manifestacija otvorena je na platou ispred “Krajiške kuće”, a na njoj će poljoprivredni proizvođači i prerađivači narednih mjesec dana imati priliku da građanima predstave svoj trud i rad.

Krajiške delicije, užitak za svako nepce, oduševile su prisutne građane.

Rade K. kaže da će nešto kupiti od ovih pravih domaćih proizvoda.

“Živim dugo godina u gradu, ali nisam siguran gdje naći prave domaće proizvode. Pošto volim slatko, spojio sam ugodno s korisnim”, iskren je Rade  K.

Silvija K. kaže da voli poljoprivredu, te da je došla najviše da vidi iskustva poljoprivrednih proizvođača.

“Planiram i početi proizvodnju svojih prerađevina. Mislim da je ovo sjajna prilika za promociju svog poljoprivrednika”, kazala je ona.

Dušanka Đurić, vlasnica SP “Vitela”, koja je izložila svoje proizvode na jednom od štandova, kaže da se proizvodnjom zdrave hrane bavi više od 20 godina i da je njihov najprodavaniji proizvod energetska pločica.

“Došli smo da predstavimo naše proizvode koji su veoma zdravi, a među njima je sirup od gloga za srce po receptu doktora Šulca i to je proizvod koji je bez konzervansa i šećera”, rekla je Đurićeva.

Draško Ilić, direktor Centra za razvoj poljoprivrede i sela, pojasnio je za “Nezavisne” da je zamišljeno da se u narednih mjesec dana prezentuje sve ono što su poljoprivrednici radili ove godine.

“Ovo je samo jedna od niz planiranih manifestacija koje ćemo uraditi u narednih mjesec dana. Izloženo je 13 štandova na kojima će građani naći sve prerađevine naših poljoprivrednika”, rekao je Ilić.

Ističe da će prerađevine predstaviti poljoprivrednici koji imaju saradnju s “Krajiškom kućom” i čiji su proizvodi već brendirani i plasirani.

“Biće to prilika za građane da kupe nešto od  preprađevina i uvjere se u kvalitet naših poljoprivrednika, a koje su po povoljnijim cijenama od onih u ‘Krajiškoj kući’ ili trgovinama. Cilj je da se poljoprivredni proizvođači promovišu, te da građani upoznaju njihova gazdinstva i proizvode”, dodao je Ilić.

Dodao je da se nada da bi u roku od mjesec dana trebalo da bude otvorena “Krajiška kuća” u Trebinju.

Radenko Komljenović, načelnik Odjeljenja za privredu, rekao je da je “Krajiška kuća” u kratkom roku postala brend grada.

“Gradska uprava daje značajnu podršku poljoprivrednicima s područja grada. Treba veću podršku dati profesionalnim poljoprivrednim gazdinstvima koja imaju višak proizvoda, a treba da ih plasiraju”, istakao je Komljenović.

Poljoprivredni proizvođači predstavljaće se na platou ispred “Krajiške kuće” svakog četvrtka i petka od 15 do 18 časova do 13. novembra.

Tematski događaji

* 15. i 16. oktobar 

“Slatki dani” – dani meda, prirodnih sokova, likera i slatkih prerađevina;

* 22. i 23. oktobar 

“Gurmanski dani” – dani domaćih delicija (suhomesnati proizvodi, sir, domaći sosovi, namazi, zimnica, pivo);

* 29. i 30. oktobar 

“Dani zdravog života” – dani zdrave ishrane i prirodne kozmetike u službi ljepote i zdravlja;

* 5. i 6. novembar

– dani vina, rakije i tradicionalnih jela;

* 12. i 13. novembar

– dani hercegovačkih i semberskih proizvoda.

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!