Pametna LED rasvjeta uskoro u Lazarevu

501

Na području banjalučkog naselja Lazarevo do kraja godine pilot-projektom kompanija “M:tel” i “Blicnet” biće postavljena pametna javna LED rasvjeta koja je zasnovana na LoRaWAN tehnologiji, potvrdili su za “Nezavisne” u kompaniji “M:tel”.

Projekat “Implementacija javne pametne LED rasvjete zasnovane na LoRaWAN mreži” odabran je u okviru javnog konkursa Gradske uprave i UNDP-a u okviru koncepta “Banjaluka – grad budućnosti”.

Milica Kondić, portparolka kompanije “M:tel”, kazala je da je projektom predviđeno da se postavi 30 LoRA pametnih sijalica.

“Ovim putem Banjaluka dobija efikasniju, jeftiniju javnu rasvjetu, te rasvjetu kojom se upravlja na daljinu. Ostvaruje se ušteda električne energije do 60 odsto jer se putem LoRA pametnih kontrolera određene sijalice mogu isključiti, a moguće je i umanjiti intenzitet svjetlosti”, objasnila je Kondićeva.

Dodala je da ušteđena sredstva Gradskoj upravi ostavljaju mogućnost da ih alocira na neke druge projekte, odnosno da se ta sredstva ulože u širenje infrastrukture javne pametne LED rasvjete.

“Vrijednost projekta je nešto manja od 50.000 KM, a naša kompanija će

dodatno uložiti značajna sredstva kroz izgradnju LoRa infrastrukture, pružanja Cloud usluge, obezbjeđivanja kapaciteta za povezivanje, te izradu aplikativnog dijela projekta”, pojasnila je Kondićeva.

Dodala je da je ovaj sistem baziran na LoRaWAN tehnologiji koja predstavlja preduslov i za druga IoT, odnosno SmartCity rješenja kojima je moguće optimizovati najrazličitije poslovne procese, izvršiti uštedu energije i poboljšati kvalitet života.

“Projekti bazirani na LoRaWAN tehnologiji mogu se odnositi i na daljinsku kontrolu saobraćaja, mjerenje snage i potrošnje vode, mjerenje kvaliteta vazduha, rješenja za pametne parkinge, za pametne zgrade, za digitalizaciju poljoprivrede,  upravljanje otpadom, telemetriju, kao i za projekte čija je svrha optimizacija energetskih resursa”, rekla je Kondićeva.

U okviru programa “Banjaluka – grad budućnosti” odobreno je 10 projekata koji će biti realizovani na području grada.

Ovom projektu, pored Gradske uprave, koja će za ovaj program obezbijediti 100.000 KM iz budžeta, i UNDP-a, koji će izdvojiti 250.000 KM, pridružilo se i Ministarstvo za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo RS sa 150.000 KM.

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!