Na snagu stupile dopune Zakona o zaštiti stanovništa od zaraznih bolesti

607

Zakonom o dopunama zakona o zaštiti stanovništa od zaraznih bolesti, koji je stupio na snagu danas, dato je ovlašćenje nadležnim inspektorima da pravnim licima i preduzetnicima u oblasti trgovine, ugostiteljstva i pružanja drugih usluga zabrane rad ukoliko utvrde da se u objektu u kojem se obavljaju djelatnosti ne sprovode zaštitne mjere propisane aktima nadležnih organa u skladu sa zakonom, a čiji cilj je sprečavanje i suzbijanje zaraznih bolesti. Zaštitne mjere odnose se na fizičku distancu, okupljanje u grupama većim od propisanih i ograničeno radno vrijeme.

Dopunama zakona definisano je da se zabrana rada prvi put izriče na period od sedam dana, a u slučaju da pravno lice ili preduzetnik ponovi nepravilnost, zabrana se izriče u trajanju od 15 dana.

Apelujemo na poslovne subjekte da svoj rad prilagode trenutnoj situaciji, da se pridržavaju propisanih zaštitnih mjera i da prevenciju stave na prvo mjesto. Cilj inspekcije nije kažnjavanje, zabrana rada, niti represija, naročito imajući u vidu otežanu ekonomsku situaciju zbog ograničenja u radu poslovnih subjekata. Manje propuste otklanjamo izricanjem upravnih mjera, ali teži prekršaji se neće tolerisati. Zaštita javnog zdravlja je apsolutni prioritet u odnosu na interese pojedinaca.

Posmatrano generalno možemo konstatovati da su privredni subjekti u proteklom periodu pokazali odgovornost i da se pridržavaju propisanih preventivnih mjera, ali nepovoljna epidemiološka slika u Republici Srpskoj ipak ukazuje na činjenicu da pojedinci nisu dovoljno ozbiljno shvatili trenutnu situaciju.

Još jednom pozivamo privredne subjekte da se pridržavaju propisanih mjera i da se ne izlažu riziku izricanja mjere zabrane rada.

 

http://www.inspektorat.vladars.net/bundles/websitenews/admin-assets/plugins/tinymce/source/Vijesti/Dopune%20zakona%20o%20zastiti%20od%20zaraznih%20bolesti.pdf

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!