Komunalne službe koje NEĆE IZNENADITI snijeg i led

317

Moguće je, uz ovo PAMETNO RJEŠENJE koje dobija Banjaluka

Inteligentni transportni sistem kompanije TeleGroup uskoro će, preko senzora koji prikupljaju podatke s ključnih saobraćajnica u Banjaluci, moći da detektuje prvi snijeg i led na kolovozu i trotoarima.

Ovaj sistem biće zadužen i da automatski alarmira gradske komunalne ekipe za održavanje puteva, koje mogu hitno da intervenišu.

Na taj način treba da se smanji rizik po bezbjednost i zdravlje vozača i drugih učesnika u saobraćaju, a da se istovremeno na minimum svede i mogućnost da se službe lažno alarmiraju.

Cilj je da ovaj sistem spriječi mnoge saobraćajne nesreće uzrokovane ledom i snijegom na putu, ali i da omogući mnogo efikasniji protok saobraćaja i bolje korištenje resursa putnih službi kao što su so za posipanje i gorivo.

Projekat

Ovo pametno rješenje jedno je od 10 koja će do kraja godine biti primjenjena u gradu, u sklopu projekta „Banja Luka Future City Innovation Challenge“, a uz podršku Inovacionog centra Banjaluka.

– Primjenom senzorske logike za detekciju uslova na kolovozu, u realnom vremenu se može dobiti informacija o potencijalnim opasnostima, te blagovremeno reagovati i uticati na smanjenje incidentnih situacija na putevima. S obzirom na to da nepravilna detekcija leda i snijega na cesti uzrokuje probleme u pogledu efikasnog protoka saobraćaja, smanjenog nivoa bezbjednosti, neravnomjernog uklanjanja snijega i neefikasnog sprečavanja pojave leda, korištenjem ovog sistema dobiće se tačna informacija s terena u realnom vremenu – ističu iz kompanije TeleGroup, koja je autor ovog rješenja.

Senzori

Ključne tačke projekta su, ističu, mjerenje i obrada podataka koji se prikupljaju preko senzora leda i snijega, a koji se raspoređuju na više lokacija takozvane pilot zone projekta. Planirano je da to budu naselja Lazarevo 1 i Lazarevo 2, na najfrekventnijim putevima u gradu.

Očekuje se i da će građani, u ovom dijelu grada, već u prvim danima zime uočiti bolje reakcije službi održavanja puteva.

– Prikupljeni podaci, koji će se dalje obrađivati, informacije su o temperaturi vazduha, temperaturi puta, pritisku i vlažnosti vazduha i prisutnosti vode na površinama puta – navode iz kompanije TeleGroup.

Algoritam

Sve to bazira se na algoritmu na osnovu kojeg će aplikacija izračunati i procijeniti prisustvo snijega na putu i mogućnost pojave leda. Ovi detalji će biti dostupni operaterima zimskog održavanja puteva, koji mogu preduzeti ono što je potrebno da se spriječi pojava leda ili ukloniti snijeg u ranoj fazi.

– Algoritam koji izračunava i procjenjuje prisustvo snijega na putu i mogućnost pojave leda definisan je u saradnji sa stručnjacima za vremenske uslove – objašnjavaju u TeleGroupu.

Projekte koji Banjaluku treba da pokrenu u pravcu primjene pametnih rješenja za kvalitetniji život u gradu finansiraju zajedno Grad Banjaluka, UNDP i Ministarstvo za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo RS.

Prednosti

Ukupna vrijednost ovog projekta je 50.000 KM, a u TeleGroupu kažu da se na ovaj način kreira višestruko veća vrijednost za više strana.

– Gradske vlasti i svi građani dobijaju značajno unapređenje bezbjednosti putne infrastrukture i smanjenje broja incidentnih situacija, što utiče i na smanjenje troškova pojedinca, osiguravajućih kuća i zdravstvenog sistema. Korišćenjem sistema nadležne službe Grada Banjaluka mogu imati i mnogo bolji uvid u kvalitet usluga kompanija koje obavljaju poslove zimske službe – objašnjavaju u kompaniji TeleGroup.

U tehničkom smislu, dodaju, nema prepreka da se sistem proširi i primijeni i u ostalim dijelovima grada

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!