BiH će nabaviti Redemsivir, jedinu odobrenu terapiju za koronu

509

Evropska komisija je potpisala okvirni ugovor o zajedničkoj nabavci s farmaceutskom kompanijom Gilead za snabdijevanje do 500.000 doza lijeka Veklury, koji je ustvari ime Remdesivira, lijeka za terapiju oboljelih od bolesti izazvane korona virusom, COVID-19.

Nijedan lijek se još nije pokazao efikasnim u liječenju od korona virusa, ali je antivirusni “remdesivir” (Veklury) pomogao nekima oboljelim od COVID-a 19 da se brže oporave, te je Evropska komisija u julu odobrila “remdesivir” za liječenje od korona virusa, podsjeća agencija (AP).

U ovoj zajedničkoj nabavci učestvuje 36 potpisnika Sporazuma o zajedničkoj nabavci, uključujući i Bosnu i Hercegovinu.

Sve zemlje učesnice sada mogu izdati svoje narudžbe za direktno nabavku. “Veklury” je u ovoj fazi jedini lijek s uslovnim odobrenjem za stavljanje u promet u EU za liječenje pacijenata s COVID-19 kojima je potreban kisik.

Stella Kyriakides, povjerenica za zdravlje i sigurnost hrane, rekla je:

“Danas obezbjeđujemo pristup Remdesiviru za liječenje do 500.000 pacijenata kojima je to potrebno. U svojim naporima kako bismo osigurali dostupnost sigurne i efikasne terapije protiv COVID-19, ćemo biti predani. Kroz naše zajedničke nabave EU osnažujemo zemlje širom Evrope da udruže snage i dobiju pristup vitalnoj opremi i lijekovima. Uvijek smo jači zajedno, a ovo je evropska solidarnost u akciji protiv COVID-19.”

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!