Banjaluka: Otvoren 19. Međunarodni festival pozorišta za djecu

383

U Dječijem pozorištu Republike Srpske u Banjaluci predstavom “Guliver” Malog pozorišta “Duško Radović” iz Beograda svečano je otvoren 19. Međunarodni festival pozorišta za djecu “Banjaluka 2020.”. Pod motom “Naša mašta nas vodi u nebo, mališani putuju na pet planeta”, otvoren je i treći Prokids festival u Dječijoj nedjelji koji će trajati do 10. oktobra.

Ministarka prosvjete i kulture Republike Srpske Natalija Trivić otvorila je Međunarodni festival pozorišta za djecu na kome će se predstaviti pozorišta iz osam zemalja – Španije, Češke, Bugarske, Poljske, Srbije, Slovenije, Hrvatske i BiH.

Trivićeva je istakla da ovaj festival već 19 godina doprinosi da se Republika Srpske nađe na kulturnoj mapi Evrope i svijeta u veličanju lutkarske umjetnosti i dječijeg pozorišnog stvaralaštva.

– Dječije pozorište aktivnostima, stvaranjem i prezentacijom vlastite dječije pozorišne produkcije i organizacijom ovog festivala doprinosi stvaranju novih generacija pozorišne publike, koja će u svom odrastanju imati izgrađen osjećaj i ljubav prema umjetnosti – rekla je Trivićeva.

Od 6. do 12. oktobra u okviru 19. Međunarodnog festivala pozorišta za djecu domaćoj publici predstaviće se osam pozorišnih trupa iz Srbije, Poljske, Slovenije, Španije, Hrvatske, Federacije Bosne i Hercegovine, Češke i Bugarske.

Ljiljana Labović Marinković, direktorka Dječijeg pozorišta Republike Srpske gdje se Festival održava, izrazila je zadovoljstvo što manifestaciju otvara Malo pozorište “Duško Radović” i predstava “Guliver”.

– Glumci, uprkos nevoljama koje je izaziva epidemija virusa korona, treba da sačuvaju integritet posla kojim se bave, odnosno umjetnosti, te je organizacija ovog festivala bila i delikatna, ali i izazovna” – rekla je Marinkovićeva.

Ona je napomenula da je planirano da pozorišta iz Srbije, Hrvatske i Slovenije, te iz Mostara i Sarajeva dođu u Banjaluku i svoje predstave izvedu uživo na sceni, dok će predstave pozorišta iz Poljske, Španije, Češke i Bugarske biti prikazane onlajn.

Predstave u takmičarskom dijelu Festivala ocjenjivaće međunarodni žiri u sastavu – Vladan Đurković, reditelj, Branka Rudman, dramaturg i teatrolog i Aleksandra Spasojević, glumica.

Pokrovitelji 19. Međunarodnog pozorišta za djecu su predsjednica Republike Srpske, Vlada Republike Srpske, Ministarstvo prosvjete i kulture i Grad Banjaluka.

Treći Prokids festival obogatiće i uljepšaće sedmicu posvećenu djeci, iako će ove godine zbog poštovanja svih epidemioloških mjera biti malo drugačiji.

Međunarodni festival pozorišta za djecu trajaće do 13. oktobra kada je zakazana i svečana dodjela nagrada.

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!