Lijek protiv korone možda raste u Hercegovini

397

Dok očekujemo vakcinu protiv korona virusa, njemački naučnici otkrili su efikasnost slatkog pelina u liječenju ove bolesti, a slatki pelin raste u Hercegovini.

Svijet je u utrci za pronalaskom pouzdane vakcine protiv korona virusa, koji je odsada odnio više od milion života, a skoro 35 miliona je trenutno oboljelo.

Naučnici s njemačkog Instituta “Maks-Plank” u Potsdamu istražuju kako pomoći oboljelima, kako ih liječiti od korona virusa i to s pomoću jedne “obične” ljekovite biljke – slatkog pelina.

Imaju rezultate koji ulijevaju nadu za početak kliničkih ispitivanja. Kako je već pisao Dojče Vele, istraživanja su iznenadila naučnike: ekstrakti slatkog pelina aktivni su protiv SARS-CoV-2.

Slatki pelin protiv korone?

Petra Mihića iz Ljubinja ta vijest nije posebno iznenadila. On već godinama jedini u BiH i na bio osnovi uzgaja upravo slatki pelin, višestruko ljekovitu biljku koja se decenijama upotrebljavala kao lijek protiv malarije, a u Hercegovini često raste i kao samonikla.

– Kada se u Hercegovini prije nekoliko godina masovno počelo saditi smilje, koje je takođe ljekovita biljka, ja sam želio učiniti nešto drukčije. Čitao sam da se u kineskoj tradiciji posebno cijenio pelin u liječenju kancerogenih oboljenja i godinama istražujem kako postići najbolji kvalitet u najboljim uslovima uzgajanja ove specifične biljke. I tako je počela moja avantura sa organskim uzgajanjem slatkog pelina – kaže Petar Mihić za Dojča Vele.

Medicina priznaje ljekovitost

Dr.med.spec Andrea Jurić kaže da su se s mogućim pozitivnim efektima slatkog pelina u liječenju COVID-a 19 doktori su upoznali tokom pandemije.

– U habitusu naroda koji žive na području Hercegovine je traženje lijeka u pripravcima biljnog porijekla kojima je Hercegovina jako bogata. Upoznata sam s činjenicom da su ljudi s ovih prostora konzumirali čaj od slatkog pelina te prijavljivali pozitivne efekte u svim fazama infekcije COVID-19. Smatram da bi bilo jako korisno provesti dodatne kliničke prospektivne studije po ovom pitanju -kaže ova epidemiologinja.

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!