Grad izdvaja 450.000 KM za subvenciju javnog prevoza

363

Grad Banja Luka subvencionisaće javni prevoz sa 450.000 KM, kako bi se održao sadašnji redovni red vožnje u gradskom i prigradskom prevozu putnika.

Održavanje javnog gradskog i prigradskog prevoza je glavna tema 6. vanredne sjednice Skupštine grada, koja je zakazana za 6. oktobar sa početkom u 9 časova u Banskom dvoru, odlučeno je na današnoj sjednici skupštinskog kolegijuma.

Redovni red vožnje u gradskom prevozu putnika, vraćen je 31. avgusta, ali je broj putnika jako mali.

-Izuzev đaka i manjeg broja radnika, gotovo da nema ostalih putnika. Već nakon sedam dana odvijanja redovnog reda vožnje, prevoznici koji obavljaju gradski i prigradski prevoz, zatražili su da se broj polazaka i linija redukuje za 50 odsto ili da se obezbijede dodatna finansijska sredstva zato što je održavanje ovakvog javnog prevoza potpuno finansijski neodrživo za njih kao prevoznike – kazao je gradonačelnik Igor Radojičić.

Poslije nekoliko sedmica razgovora sa njima, kako je istakao – odlučeno je da se obezbijede subvencije za prevoz.

-Redukcija prevoza, bez obzira na smanjen broj putnika, mogla bi dovesti u problem i taj mali broj korisnika prevoza. Zato je prijedlog da se ide u dodatnu subvenciju javnog prevoza i za vanredu sjednicu predložene su dvije odluke koje će omogućiti subvenciju u iznosu od 450.000 KM za održavanje javnog prevoza sa postojećim brojem linija i frekvencijom, do kraja godine – zaključio je Radojičić.

Dopunom odluke o podršci privrednim subjektima, koja će se takođe naći na vanrednom zasjedanju, dodatno, onim subjektima kojima je zabranjen rad – biće produžena subvencija komunalne takse do kraja godine.

Odbornici bi trebalo da razmotre i odluke o donošenjuAkcionog plana „Zeleni grad“, o bratimljenju Bograda i Banje Luke i odluku kojom bi se određeno poljoprivredno zemljište u vlasništvu Grada ustupilo po projektu „Osnaživanje i oporavak osoba sa invaliditetom i drugih ranjivih kategorija“.

Predsjednik Skupštine grada Zoran Talić kazao je da je vanredna sjednica zakazana kako bi se izvršila određena preraspodjela finansijskih sredstava za subvencionisanje javnog prevoza, kako se ne bi došlo u situaciju da se pojedine linije ukidaju i da se time naprave problemi redovnim korisnicima javnog prevoza.

I ova sjednica biće održana uz poštovanje svih aktuelnih epidemioloških mjera.

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!