Banjalučka Gimnazija slavi 125. rođendan

546

Važan jubilej ove godine slavi Gimnazija, najstarija srednja škola u RS, u kojoj će u ponedjeljak biti obilježeno 125. godina postojanja, a Vita Malešević, direktorica ove škole, kaže da će zbog epidemije virusa korona ovogodišnja proslava biti nešto skromnija nego ranije.

Gimnazija u gradu na Vrbasu otvorena je 4. oktobra 1895. godine, tada poznata kao Velika realka, čija se zgrada nalazila iznad gradske tržnice.

Maleševićeva je u razgovoru za “Nezavisne” kazala da, nažalost, ove godine, zbog situacije izazvane kovidom-19, ne mogu organizovati proslavu kakvu Gimnazija zaslužuje.

“Zbog pandemije virusa korona mi smo proslavu sveli na minimum. Puno je ljudi koji vole ovu školu i koji nam pomažu, ali nažalost, zbog epidemiološke situacije nismo u mogućnosti da ih sve pozovemo. Prijašnjih godina akademijama koje smo organizovali za rođendan naše škole prisustvovalo je oko 100 gostiju, dok ćemo ove godine imati manji broj prisutnih”, rekla je Maleševićeva.

Iako će proslava biti skromnija, đaci se ipak vrijedno spremaju da uljepšaju ovaj jubilarni rođendan njihove škole.

“Učenici će izvesti nekoliko muzičkih numera, među kojima i jednu kinesku u čast našim gostima iz Konfučijevog univerziteta. Đaci će recitovati poeziju, a priredićemo i kinesku čajnu ceremoniju”, objasnila je Maleševićeva.

Dodala je da će proslavu dodatno uljepšati i otvaranje “konfučionice” u prostorijama Gimnazije.

“Otvorićemo učionicu Konfučijevog instituta Univerziteta u Banjaluci, gdje će naši učenici moći da izučavaju kineski jezik. Osim naših đaka, u ovu učionicu moći će da dolaze i učenici drugih škola koji uče kineski jezik”, rekla je Maleševićeva.

Istakla je da je ove godine oko 60 učenika ove škole iskazalo želju da uči kineski jezik.

“Za otvaranje ‘konfučionice’, osim Konfučijevom institutu, možemo zahvaliti i našim učenicima koji su iskazali interesovanje da fakultativno izučavaju kineski jezik”, navela je Maleševićeva.

Koliko se Gimnazija mijenjala za 125 godina postojanja, prema riječima Maleševićeve, pokazuje upravo otvaranje “konfučionice”, koja potvrđuje da ova škola ide ukorak s vremenom.

“Kada bi se vratili unazad 30 ili 40 godina, da je neko tadašnjim profesorima rekao da će se u Gimnaziji izučavati kineski jezik, oni vjerovatno ne bi mogli da vjeruju da je to moguće. Gimnazija je kao tvrđava koja povezuje i ono staro i ono novo, ono prošlo i ovo sadašnje, a nadamo se i ono buduće”, zaključila je Maleševićeva.

Jelena Jeličić, učenica trećeg razreda prirodno-matematičkog smjera

“Osnovnu školu završila sam u Derventi, odlučila sam se za školovanje u Gimnaziji jer sam smatrala da će mi ova škola dati najbolju podlogu za dalje školovanje. Gimnazijske dane pamtiću po lijepom druženju, dobrim profesorima i njihovoj podršci.”

Marko Vučić,  učenik trećeg razreda prirodno-matematičkog smjera

“Gimnaziju sam odabrao jer me najviše zanimaju matematika i fizika. Ovo je najbolja škola u RS kada je u pitanju školovanje iz ova dva predmeta.”

Marko Dimitrić,  učenik trećeg razreda prirodno-matematičkog smjera

“Bavim se matematikom, informatikom i programiranjem i baš zbog ovih nauka sam izabrao Gimnaziju. Očekivao sam od Gimnazije mnogo znanja i smatram da je potrebna dodatna modernizacije ove škole. Mislim da bi smjerovi u ovoj školi trebalo da budu malo usmjereniji, a da ne budu svi kao opšti smjer”.

 

1.200 

učenika pohađa Gimnaziju

100 

profesora predaje u ovoj srednjoj školi

smjerova broji ova obrazovna ustanova i to opšti smjer, prirodno-matematički, društveno-jezički, informatički, kao i međunarodnu diplomu.

 

www.nezavisne.com

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!