Mapiranje zelenih površina u Banjaluci do kraja godine

400

Projekat “Uspostavljanje GIS baze podataka urbanih zelenih površina pomoću AreaCAD-GIS platforme”, u okviru inovacijskog izazova “Banjaluka – grad budućnosti”, biće realizovan do kraja godine.

Ovaj projekat će realizovati kompanija “GeoINOVA” na pilot-području koje obuhvata mjesne zajednice Lazarevo 1 i Lazarevo 2, i to kroz dvije faze.

“Prva faza obuhvata razvijanje modela podataka i mobilne aplikacije, prikupljanje i obradu podataka, a rok za realizaciju je 30. novembar. Druga faza obuhvata publikovanje rezultata i integraciju prikupljenih podataka sa postojećom bazom Gradske uprave i planirano je da se završi do 20. decembra”, rekla je za “Nezavisne” Milana Radujković, koordinator projekta.

Prema njenim riječima, ideja je nastala kao zaključak detaljnog istraživanja stručnog tima u pogledu nedostatka adekvatnog planiranja i upravljanja zelenim površinama na teritoriji grada.

“GIS zelenih površina je geoinformatički sistem za upravljanje javnim zelenim površinama koji za cilj ima efikasnije i ekonomičnije održavanje, planiranje i podizanje zelenih površina. Namjera je da se javnost edukuje i uključi u izradu ili ažuriranje sistema”, navela je Radujkovićeva. Dodala je da je krajnji cilj da se uspostave GIS baze zelenih površina, objavi javno dostupan webGIS koji će svakom zainteresovanom građaninu pružiti dovoljan broj informacija putem veb-servisa.

“WebGIS sistem grada je uspostavljen 2007. godine sa svim postojećim relevantnim podacima o katastarskim opštinama, infrastrukturi i izgrađenim površinama i objektima, ali u ovu bazu nisu integrisani detaljni podaci o zelenim površinama, kao neizostavnim komponentama prostora. To je glavni problem s kojim se učesnici u održavanju i planiranju daljeg razvoja zelenih površina susreću”, objasnila je Radujkovićeva.

Istakla je da Strategija razvoja grada 2018-2027. vidi Banjaluku kao ekološki održivu, komunalno opremljenu, energetski efikasnu i bezbjednu sredinu –  “Green City concept”.

“Za bolji život građana, a u skladu sa ‘Green City’ standardima, bitno je očuvanje zelenila, izgradnja novih javnih zelenih površina i obogaćivanje parkovskih prostora novim sadržajima, koji će građane privući da veći dio vremena provode u rekreaciji i odmoru”, kazala je ona.

Glavni zadatak izrade je kartiranje i evidencija vegetacije i procjena stanja u kome se nalazi, a objekti snimanja su drvoredi, grupe stabala i travnjaci.

“Za svaki od njih prikupili bi se svi biometrijski podaci: grupa kojoj pripada, vrsta, visina stabla, visina do prvih grana, prsni prečnik debla i širina krošnje. Treba da budu uneseni podaci o stanju stabla, truleži, suvim granama, mehaničkim oštećenjima i dala bi se ocjena vitalnosti i dekorativnosti”, pojasnila je Radujkovićeva.

Za GIS zelenih površina izdvojeno je 56.000 KM, s tim da jedan dio finansira “GeoINOVA”, a jedan dio su sredstva predviđena projektnim pozivom.

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!