Evo kako da razlikujete gripu od korone

546
Postoji mnogo načina da zdravstveni radnici razlikuju kovid od influence, a prvenstveno se kreće od kliničke slike, kazali su u Institutu za javno zdravstvo Srpske.

Kako navodi, postoje neke specifičnosti i jedne i druge bolesti koje zdravstveni radnici znaju.

– Pomaže nam i laboratorijska dijagnostika, kada izvadimo krv, onda vidimo parametre koji su drugačiji. Isto tako, vidi se kada uslikaju pluća, jer je vrlo karakteristična slika kod kovida. Na kraju, tu je i pi-si-ar testiranje i za grip, i za kovid, koji će diferencirati o čemu se radi ili da li se možda radi o paralelnoj infekciji – dodaju oni.

Čitav svijet se, kaže, sprema upravo za to.

– Postoje načini za razlikovanje, a pripremaju se i testovi koji istovremeno mogu da daju rezultat i za kovid i za influencu, tako da ćemo moći da razlikujemo ove dvije infekcije – kaže Aćimovićeva.

Kod teških slučajeva gripa se, podsjeća, mogu uključiti određeni lijekovi za koje se zna da mogu da pomognu, te je zbog toga bitno i da se utvrdi o kojoj vrsti infekcije se radi.

– I kod jedne i kod druge infekcije ćemo sada ostati kod kuće, i nećemo ići ni u školu, ni na posao. Ranije smo znali kada je grip u pitanju i da idemo na posao pod temperaturom i slično, ali sada to ne smijemo, jer ne znamo da li je u pitanju grip ili kovid. Osnovna razlika je u tome što onaj ko ima grip ostaje kući pet do sedam dana, koliko je zarazan, a onaj ko ima virus korona ostaje 14 dana – ističu iz Instituta.

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!