Povodom 90.rodjendana Muzeja Srpske danas besplatan ulaz za sve posjetioce

562

Muzej Republike Srpske obilježava 90 godina postojanja: sinoć je održana svečana akademija, te predstavljena izložba “Vrbaski mač u kamenu“ autora Janka Vračara i Ivane Pandžić.

Prikazan je primjerak srednjovjekovnog mača koji je prošle godine izronjen iz Vrbasa, pored sela Rekavice, u čijoj se neposednoj blizini nalaze ostaci srednjovjekovne tvrđave Zvečaj, i čiji je pronalazak tada izazvao veliku pažnju ne samo u regionu, nego i šire.

Ovu postavku, svi zainteresovani moći će da pogledaju od 26. septembra kada je i zvanični „rođendan“ Muzeja a povom čega će danas biti i besplatan ulaz.

Direktor Muzeja Srpske Miladin Savić podsjetio je da je 1930. godine tadašnji ban Vrbaske banovine Svetislav Milosavljević donio odluku o osnivanju Muzeja Vrbaske banovine, koji od 14. novembra 1992. godine nosi nacionalno ime – Muzej Republike Srpske.

Savić je dodao da je ova ustanova imala i blistave i jako teške momente u svojih 90 godina, da je muzej često mijenjao mjesto, dok se u julu 1983. godine nije preselio u objekat u kojem se i sada nalazi.

Muzej Vrbaske banovine u Banjaluci osnovan je 26. septembra 1930. godine naredbom kralja Aleksandra Prvog Karađorđevića.

Odlukom Vlade Republike Srpske 14. novembra 1992. godine preimenovan je u Muzej Republike Srpske i proglašen centralnom ustanovom zaštite pokretnih kulturnih dobara.

Tokom istorije Muzej je mijenjao nazive – Muzej Vrbaske banovine, Državni etnografski muzej Bosanske Krajine, Narodni muzej, Muzej Bosanske Krajine. Prvi odgovarajući smještaj Muzeja bio je 1934. godine u zgradi kralja Petra Prvog Oslobodioca, sadašnjoj zgradi Narodnog pozorišta Republike Srpske, gdje je otvorena i prva postavka.

Danas je Muzej Republike Srpske najznačajnija republička institucija kulture, centralna ustanova zaštite pokretnih kulturnih dobara.

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!