Dnevno se iskoristi više od 200 vaučera

309
default

Dosad je u Republici Srpskoj iskorišteno više od 15.000 turističkih vaučera, a građani ih dnevno iskoriste oko 200.

Rečeno je ovo na sastanku Koordinacionog odbora direktora turističkih organizacija u RS održanom u petak u Višegradu, gdje je razgovarano o uticaju pandemije virusa korona na turizam u RS.

Nada Jovanović, direktorica Turističke organizacije RS, rekla je da je turističkim vaučerima, kojih je dosad upotrijebljeno 15.087, sačuvana turistička sezona.

Istakla je da je početak ove godine najavljivao jednu od najuspješnijih godina kada je riječ o posjetama stranih i domaćih turista.

“Nažalost, zbog pandemije virusa korona situacija se okrenula, ali smo se prilagodili tome i okrenuli promociji domaćeg turizma”, rekla je Jovanovićeva.

Dragan Talić, savjetnik ministra za trgovinu i turizam RS, rekao je da se dnevno koristi i preko 200 turističkih vaučera.

“Veliki problem predstavlja i bezbjednost turizma, odnosno kako da se ljudi sačuvaju od potencijalne zaraze virusom korona, a kroz sastanke, kao što je ovaj, trudimo se da nađemo najbolja rješenja kako bismo pomogli našim privrednicima da prevaziđu ovu situaciju”, rekao je Talić.

Sastanak je održan povodom Svjetskog dana turizma, koji se obilježava u nedjelju, a prema riječima Dragane Šobut iz Privredne komore RS, ove godine je posvećen razvoju ruralnog turizma.

U Ministarstvu trgovine i turizma RS za “Nezavisne” su rekli da su najposjećeniji bili banjski centri, posebno “Banja Vrućica” u Tesliću, “Vilina vlas” u Višegradu i “Dvorovi” u Bijeljini.

Dodali su da su građani bili zainteresovani i za turističku ponudu Trebinja i Višegrada s Andrićgradom, Nacionalnog parka “Sutjeska”, Jahorine te etno sela Stanišići u Bijeljini.

U Turističkoj organizacija grada Banjaluka su naveli da, iako je relativno manje vaučera iskorišteno u gradu na Vrbasu, strani turisti su ove godine u velikom broju posjetili krajišku ljepoticu.

“U avgustu je Banjaluku posjetilo 740 stranih turista, a najveći broj njih je došao iz Njemačke, čak 220, zatim iz Austrije 122, te iz Srbije njih 103”, kazali su u Turističkoj organizaciji grada Banjaluka.

Dodali su da je vidljiv rast broja stranaca koji su posjetili Banjaluku od aprila do avgusta.

“U aprilu su nas posjetila tek 42 strana državljanina, u maju 49, dok je taj broj u junu bio 322, od čega dominiraju turisti iz Srbije”, rekli su u ovoj organizaciji.

Dodali su da je u julu u Banjaluku doputovalo 578 stranaca, gdje je već zabilježen trend većeg broja turista iz Njemačke, kojih je tada bilo 130.

“Turisti su najveće interesovanje iskazali za rafting, koji je ove godine zbog epidemiološke situacije morao biti organizovan u drugačijim uslovima. Takođe brojni turisti su posjećivali i izletišta u okolini grada, a jedno od najposjećenijih je bio novi sportsko-rekreativni kompleks na Manjači”, kazali su u Turističkoj organizaciji grada.

Istakli su da je ove godine veće interesovanje iskazano i za vjerski turizam, kada bi posjetioci, osim što bi obišli manastire u blizini Banjaluke, dan proveli uživajući u prirodnim ljepotama.

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!