U RS još nema terapije krvnom plazmom

503

U Zavodu za transfuzijsku medicinu RS još se nije počela uzimati plazma od pacijenata koji su preležali kovid-19, jer je za izdvajanje plazme rekonvalescenata potrebna odgovarajuća oprema kojom mi trenutno ne raspolažemo, kazali su za “Nezavisne” iz Zavoda.

“Prema već ustaljenim kriterijumima za selekciju davalaca krvi samo zdrave osobe bez hroničnih oboljenja srca, pluća, bubrega, malignih, autoimunih bolesti, kao i trenutno akutnih respiratornih infekcija mogu biti davaoci krvi”, kazali su iz Zavoda.

Naime, danima je po društvenim mrežama kružio apel da je potrebno da se donira krv krvne grupe A negativne i 0 negativne, a kako je navedeno u apelu – bilo je potrebno da je potencijalni davalac preležao virus korona.

Branislav Zeljković, direktor Instituta za javno zdravstvo RS, na pitanje da li je potrebno da osobe koje su preležale virus korona doniraju krv osobama koje trenutno imaju kovid-19 zbog antitijela koja su razvile, ističe da je to pitanje za kliničare i Zavod za transfuziju krvi RS.

“Kada govorimo o samoj potražnji zahtjeva plazme ja vjerujem da su imali objektivan razlog da je traže, ali trenutno postoji tačan protokol liječenja pacijenata koji su pozitivni na virus korona i koji su razvili kovid-19 odnosno simptome samog virusa. Jasno je naglašeno koja je to grupa lijekova, na koji način se vrši terapija, respiratorna podrška i sve ostalo”, naveo je Zeljković.

U zemljama regiona prva u primjeni ove terapije je Srbija, gdje se krvna plazma izliječenih od kovida-19 prikuplja od aprila.

U ovoj zemlji je od aprila prikupljeno više od 1.000 jedinica krvne plazme građana koji su se oporavili od bolesti, a oko 200 oboljelih od korone primilo je krvnu plazmu kao dodatni vid terapije. Hrvatska je polovinom jula najavila prikupljanje krvne plazme koja će se koristiti u liječenju oboljelih od virusa korona.

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!