Ruska vakcina za najstariju populaciju za pola godine

386

Rezultati treće faze testiranja vakcine protiv virusa korona “sputnjik pet” sa učešćem dobrovoljaca starijih od 70 godina biće gotovi u roku od šest mjeseci, izjavio je direktor ruskog Nacionalnog istraživačkog centra za epidemiologiju i mikrobiologiju “Gamaleja” Aleksandar Gincburg.

On je naveo da su u toku postregistraciona testiranja na teritoriji grada Moskve u kojima učestvuje 40.000 dobrovoljaca.

– Rezultati tih testiranja trebali bi da budu gotovi u narednih šest mjeseci i tada će Ministarstvo zdravlja, ako sve bude u redu, na osnovu rezultata tih istraživanja, zvanično odobriti upotrebu te vakcine ne samo na osobama uzrasta od 18 do 60 godina, nego i od, recimo, 80 godina – rekao je Gincburg za ruski Prvi kanal, a prenosi “Sputnjik”.

Ranije je saopšteno da bi testiranja vakcine na djeci mogla početi u roku od pola godine, nakon što se prouči efekat na odraslima.

Šef ruske Federalne službe za veterinarski i fitosanitarni nadzor Sergej Dankvert rekao je da će eksperimentalni uzorci vakcine protiv virusa korona za životinje, koju razvijaju naučnici Federalnog centra za zdravlje životinja u Rusiji, biti spremni u oktobru.

– Već je testiramo. U oktobru ćemo početi sa proizvodnjom eksperimentalnih uzoraka. Dalje ćemo pratiti da li će biti zahtjeva – naveo je Dankvert.

Vakcina će biti namijenjena veoma osjetljivim životinjama, na primjer mačkama, a prvenstveno će se preporučivati farmama krznara.

Rusija je 11. avgusta prva na svijetu registrovala vakcinu protiv virusa korona nazvanu “sputnjik pet”, koju je razvio Centar “Gamaleja”.

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!