Projekat promocije ruralnih područja: Jednim klikom do sela

464

U sklopu koncepta “Banjaluka – grad budućnosti” do januara naredne godine biće realizovan Projekat “Informacioni sistem za promociju ruralnih lokalnih zajednica” koji implementira kompanija “Blicnet”.

Iz ove kompanije za “Nezavisne” su rekli da su prilikom prijave na konkurs stavili akcenat na komunikaciju te su smart budućnost grada vidjeli kroz korištenje novih tehnologija za digitalnu komunikaciju.

“Cilj projekta je uspostavljanje bolje komunikacije i bolje povezanosti ruralnih sredina sa gradom i obrnuto, te njihova promocija s namjerom da se ostvari i poboljša ekonomski kapacitet i kvalitet života stanovništva u ruralnim mjestima”, naveli su iz “Blicneta”.

Prema uslovima javnog konkursa, projektom su obuhvaćeni Karanovac, Krupa na Vrbasu, Bočac, Ljubačevo, Krmine i Agino selo.

“Prirodne ljepote, turistička ponuda, registrovani mali obrti, etno-pansioni, seoska gazdinstva, proizvođači hrane, prevoznici dobara i ljudi i drugi biće predstavljeni na web-aplikaciji i android mobilnoj aplikaciji koje će kreirati inženjerski i marketing tim ‘Blicneta'”, kazali su iz ove kompanije.

Preko web-sajta i mobilne aplikacije građani Banjaluke, ali i drugih lokalnih zajednica, moći će da pregledaju turističku ponudu, da istraže destinacije poput izletišta i planinarskih staza, da isplaniraju i provedu svoj slobodan dan na zanimljivim destinacijama u okolini, kao i da pronađu zdrave prehrambene proizvode lokalne proizvodnje.

“Korisnici sistema nakon registracije su u mogućnosti da kreiraju produkt katalog sa svojim uslugama i proizvodima. Krajnji korisnici mogu pretražiti i pronaći usluge i proizvode pojedine zajednice i preko platforme stupiti u kontakt sa ponuđačem. Sistem će obavijestiti ponuđača da postoji potreba korisnika putem push notifikacije ili nekog drugog kanala komunikacije”, objasnili su iz “Blicneta”.

Istakli su da će Gradska uprava biti u mogućnosti da analizira podatke sa big data platforme i dobije informaciju koje su destinacije i proizvodi atraktivni, čime dobijaju alat za implementaciju podsticajnih mjera, a korisnici će biti u mogućnosti da ocijene usluge i proizvode.

Vrijednost projekta iznosi 50.000 KM. Realizacija će se odvijati u dvije faze: izrada web-aplikacije predviđena je za kraj novembra, a android mobilne aplikacije za kraj januara naredne godine.

(nezavisne)

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!