Na području Banjaluke povišena koncentracija polena ambrozije

377

Na području Banjaluke povišena je koncentracija polena ambrozije, ukazuju podaci objavljeni na “polenskom semaforu” na sajtu grada Banjaluke.

Visoka koncentracija polena ambrozije u vazduhu može i kod zdravih osoba izazvati alergijske reakcije, a prema “polenskom semaforu” zabilježen je porast količine polena u odnosu na prethodnu sedmicu.

Prema ovim mjerenjima koje vrši Poljoprivredni institut Republike Srpske, zabilježena je i koncentracija polena koprive koja kod alergičnih osoba uglavnom izaziva alergijske reakcije.

Iz Gradske uprave Banjaluka navode da je redovna godišnja akcija uklanjanja ambrozije, koja se sprovodi do kraja oktobra u više faza, započela sredinom jula, te da je planirano da ambrozija bude uklonjena sa oko 70.000 metara kvadratnih javnih površina u ovom gradu.

“Sredinom jula počinjemo akciju košenja ambrozije kako bismo to učinili prije njenog cvjetanja”, rekla je Srni Sanja Mataruga iz gradskog Odjeljenja za komunalne poslove.

Ona je istakla da se ambrozija najčešće pojavljuje na neuređenim površinama, kao i na poljima nakon žetve, te da grad akciju sprovodi do kraja oktobra u više faza.

Mataruga je dodala da veliki problem u borbi protiv ove korovske biljke predstavljaju zapuštene privatne parcele, gdje Gradska uprava nema nadležnosti da preduzima mjere suzbijanja, kao i poljoprivredne površine.

Ona je istakla da je ambrozija opasna alergena biljka čiji polen zadaje mnogo problema alergičnim osobama, te da kao korov pričinjava veliku štetu i poljoprivredi.

Mataruga je pozvala građane da na svojim parcelama uništavaju ambroziju, ali i vlasnike zapuštenih parcela da te parcele urede jer se i tu javlja ovaj korov.

Iz Gradske uprave navode da se najveća koncentracija polena ambrozije u vazduhu bilježi krajem avgusta, te da redovno objavljuju rezultate mjerenja prisustva polena u vazduhu na “polenskom semaforu” na sajtu grada Banjaluka.

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!