Stipendije za 591 učenika deficitarnih zanimanja

385

Ministarka prosvjete i kulture Republike Srpske Natalija Trivić rekla je da je deficitarna zanimanja u Srpskoj upisao 591 učenik u 32 srednje škole u 28 lokalnih zajednica, a Vlada će za njih već od ovog mjeseca obezbijediti stipendije u mjesečnom iznosu od 100 KM i troškove prevoza.

– Ministarstvo prosvjete i kulture će potrebna sredstva doznačiti jedinicama lokalne samouprave, koje će realizovati ove isplate – rekla je Trivićeva novinarima u Banjaluci nakon današnje sjednice Vlade.

Trivićeva je naglasila da je ovom stimulativnom mjerom Vlade i Ministarstva prosvjete i kulture povećan upis učenika za deficitarna zanimanja, te da je taj upis bio rezulatat usaglašavanja potreba privrede i uspisne politike u srednje škole.

Kad je riječ o virusu korona, Trivićeva je istakla da je do juče u Republici Srpskoj registrovano 15 učenika pozitivnih na virus, kao i sedam nastavnika i drugih radnika u školama.

Trivićeva je podsjetila da je nastava u novoj školskoj godini počela u izmijenjenim okolnostima i prema preporukama Instituta za javno zdravstvo.

– Mi smo u svakodnevnoj komunikaciji sa upravama škola i nijedna škola nije iskazala probleme. Sve mjere se sprovode na propisan način. Što se tiče samih učenika, pozitivni učenici nisu zaraženi u školama, a u svim slučajevima direktori su postupili u skladu sa procedurama – navela je Trivićeva.

Ona je dodala da je stanje pod kontrolom, te da sve osnovne i srednje škole imaju sve što je potrebno da primjenjuju preporučene mjere zaštite, higijene i dezinfekcije.

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!