Besplatan vrtić za djecu bez roditeljskog staranja i sa smetnjama u razvoju

408
Ministarka prosvjete i kulture Republike Srpske Natalija Trivić rekla je da djeca bez roditeljskog staranja i djeca sa smetnjama u razvoju od 1. septembra u Srpskoj ostvaruju pravo na besplatno predškolsko vaspitanje i obrazovanje.

– Velikom broju ove djece uskraćeno je stimulativno i povoljno okruženje za razvoj i učenje, zbog čega je bilo važno stvoriti zakonske preduslove da se ovoj osjetljivoj kategoriji djece omogući besplatno pohađanje predškolskog vaspitanja i obrazovanja i, samim tim, zdrav rast i razvoj – izjavila je Trivićeva Srni.

Trivićeva je napomenula da će Republika Srpska obezbijediti sredstva za uključivanje ove djece u predškolske ustanove, imajući u vidu da je riječ o pravu od opšteg interesa.

– Uključivanjem u ovaj program djeci bez roditeljskog staranja i djeci sa smetnjama u razvoju biće olakšan početak obaveznog školovanja – istakla je Trivićeva.

Ona je rekla da se djeca bez roditeljskog staranja i djeca sa smetnjama u razvoju mogu upisati u javnu ili privatnu predškolsku ustanovu ukoliko ustanova raspolaže prostornim i kadrovskim kapacitetima.

– Nakon upisa djece, predškolske ustanove dostavljaju Ministarstvu prosvjete i kulture potrebnu dokumentaciju koja se prosljeđuje Fondu za dječiju zaštitu, iz čijih sredstava će se o priznatim pravima za svaku predškolsku ustanovu isplaćivati naknada sredstava u visini iznosa novčanog učešća korisnika usluga u javnoj predškolskoj ustanovi koju je utvrdio osnivač javne predškolske ustanove na teritoriji jedinice lokalne samouprave u kojoj dijete pohađa predškolsku ustanovu – pojasnila je Trivićeva.

Ona je podsjetila da je Zakonom o izmjenama i dopunama Zakona o predškolskom vaspitanju i obrazovanju definisano da Јavni fond za dječiju zaštitu obezbjeđuje naknadu za sufinansiranje boravka u predškolskoj ustanovi djece kojima je utvrđen status djeteta bez roditeljskog staranja u skladu sa propisima kojima se uređuje socijalna zaštita.

– Naknada se obezbjeđuje i za djecu sa smetnjama u razvoju koja imaju nalaz i mišljenje stručne komisije o procjeni potreba i usmjeravanju djece i omladine sa smetnjama u razvoju, formirane u skladu sa propisima kojima se uređuje socijalna zaštita, uzrasta od šest mjeseci do polaska u osnovnu školu, a koja imaju prebivalište na teritoriji Republike Srpske – navela je Trivićeva i dodala da ove mjere podržava i Program populacionih mjera.

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!