U Banjaluci otvoren Centar za socijalnu rehabilitaciju

326

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić otvorio je u Banjaluci Centar za socijalnu rehabilitaciju lica sa invaliditetom “Daun sindrom centar”.

Šeranić je rekao da će ovaj centar dati šansu korisnicima da nakon napunjenih 18 godina imaju dalje mogućnost da se razvijaju i postanu punopravni članovi društva.

“Svaka osoba u Srpskoj treba da postigne svoj puni potencijal i ne smijemo da dozvolimo da tome išta bude prepreka, pa ni psihičko ili fizičko zdravlje”, rekao je Šeranić novinarima.

On je istakao da je plan da Centar kroz kampove obuhvati sva lica sa Daunovim sindromom u Republici Srpskoj.

“Plan nam je da okupimo, prije svega, roditelje djece sa Daunovim sindromom, kako bi nam oni dali svoje viđenje šta bi trebalo uraditi. Sa otvaranjem sličnih objekata širom Srpske treba ići korak po korak”, rekao je Šeranić.

On je naveo da je otvaranje ovog centra, koga su osnovali Udruženje građana “Daun sindrom Banjaluka” i Vlada Srpske, primjer dobre saradnje.

Direktor ovog centra Zoran Jelić kaže da je teško riječima opisati šta će ovaj centar značiti za lica sa Daunovim sindromom.

“Ovo je istorijski dan, za naše štićenike posebno radostan, jer smo sada institucija i imamo zadatak da radimo i više i bolje”, rekao je Jelić.

On je dodao Daunov sindrom nije bolest, nego stanje, koje treba rehabilitovati.

“Kao udruženje građana napravili smo velike rezultate, jer smo lica sa Daunovim sindromom osposobili da budu konobari, glumci, sportisti, manekeni, a sada ćemo moći još i više”, rekao je Jelić.

On je napomenuo da će ovaj centar naročito biti značajan za lica sa Daunovim sindromom starijim od 18 godina i njihovim porodicama, jer do punoljetstva imaju priliku da posjećuju različite ustanove.

“Kada napune 18 godina ova lica se vraćaju kući i stagniraju, postaju nevidljiva za društvo. To ne bi trebalo da se desi, treba da im damo šansu, te da iskoriste svoj potencijal koji imaju i da budu radno-sposobne osobe”, rekao je Jelić.

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!