Poreska objavila imena onih koji ne izdaju račune i drže radnike na crno

2896

Poreska uprava RS počela je akciju pojačane kontrole širom Srpske, a poreskim obveznicima koji su kažnjeni u prvom talasu jer nisu izdavali fiskalne račune ili nisu prijavili radnike objavila je nazive.

U pitanju su uglavnom ugostiteljski objekti i trgovine, kako iz Banjaluke, tako i iz drugih lokalnih zajednica.

“Poreska uprava Republike Srpske je, nakon prikupljenih saznanja, sprovedene analize rizika i utvrđenog pada discipline poreskih obveznika, započela akciju pojačane kontrole evidentiranja prometa preko fiskalnih kasa i prijavljivanja radnika u jedinstveni sistem registracije, kontrole i naplate doprinosa, na cijeloj teritoriji Republike Srpske“, kaže Goran Maričić, direktor Poreske uprave Srpske.

Prema njegovim riječima, s tim u vezi inspektori Odjeljenja za istrage i obavještajne poslove Poreske uprave RS su proteklog vikenda izvršili 20 posebnih kontrola i u 11 slučajeva utvrdili nepravilnosti koje su se odnosile na neizdavanje fiskalnih računa, neevidentiranje prometa preko fiskalnih kasa ili neprijavljivanje radnika, zbog čega su tim poreskim obveznicima izdati prekršajni nalozi na ukupan iznos kazne od 47.000 KM.

“Zbog neevidentiranja prometa preko fiskalnih kasa, odnosno neizdavanja fiskalnih računa sankcionisani su sljedeći poreski obveznici: ‘La Strada’ s.p. Banjaluka, ‘988’ s.p. Banjaluka, ‘Big Ben Plus’ s.p. Lončari, ‘Beograd’ s.p. Bijeljina, ‘Obala’ s.p. Prijedor, ‘Iceberg’ s.p. Sokolac, ‘Ivem’ d.o.o. Zvornik i ‘Tip Top Gumi’ d.o.o. Zvornik. Zbog neprijavljivanja radnika u jedinstveni sistem registracije, kontrole i naplate doprinosa sankcionisani su ‘Stari hrast’ s.p. Lončari, ‘Astoria’ s.p. Pale i ‘Maestro’ s.p. Istočno Sarajevo“, saopštili su iz Poreske uprave RS.

Udruženje poslodavaca ugostiteljstva i turizma (HORECA) podržava objavljivanje imena ugostiteljskih objekata koji čine prekršaje, bilo da se radi o neizdavanju fiskalnih računa ili neprijavljivanju radnika jer, kako ističu, samo na taj način se može uticati i na ostale da poštuju zakon.

“Zašto bi se skrivao neko ko ne poštuje zakon? Fiskalne račune treba da izdaju svi bez izuzetka jer se u suprotnom stvara nelojalna konkurencija i onda trpe svi – i ugostitelji, ali i država u cjelini“, rekao je za “Nezavisne novine” Dalibor Šajić, predsjednik Udruženja poslodavaca ugostiteljstva i turizma (HORECA).

Goran Savanović, predsjednik Sindikata trgovine, ugostiteljstva, turizma i uslužnih djelatnosti RS, takođe poručuje – apsolutna podrška Poreskoj upravi RS.

“I treba da se objavljuju nazivi firmi u vlasništvu ljudi koji ne poštuju zakon, narod, radnike ni državu. Kada budemo znali ko su ti, oni će početi da se drugačije ponašaju. Biće više prijavljenih radnika i poreza. Biće više para za penzionere, za liječenje i tako dalje. Ovo je dobar potez za uvođenje discipline i reda u ovoj oblasti“, rekao je Savanović za “Nezavisne novine”.

Inspektori Poreske uprave Republike Srpske će, najavljuju, i u narednim danima nastaviti akciju pojačanih kontrola poštovanja zakonskih propisa u ovoj oblasti širom Srpske.

Izvor: Nezavisne

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!