Zakazana posebna sjednica Narodne skupštine

340
Posebna sjednica Narodne skupštine o potvrđivanju izjave srpskog člana Predsjedništva BiH da je Memorandum Centralne izborne komisije i Međunarodne fondacije za izborne sisteme štetan po interese Republike Srpske – biće održana u ponedeljak.

Ovo je odlučeno na Kolegijumu Narodne skupštine.

Članovi Kolegijuma su odredili i da na predstojećoj sjednici diskutuju samo po dva člana poslaničkih klubova.

Potpunu saglasnost članovi skupštinskog Kolegijuma postigli su samo o prijedlogu da se poslanicima obrate i predstavnici stranaka koji to interesovanje iskažu do petka.

Dnevni red i ograničenje broja diskutanata nisu po volji opozicije.

– Usvojen je i prijedlog, ne jednoglasno jer su PDP i SDS opet bili protiv, da obraćanje u ime klubova bude do dvoje – izjavio je predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović.

 

Savjetnik srpskog člana Predsjedništva BiH Radovan Kovačević kaže da je Fondacija za izborne sisteme sporna jer je finansira Nacionalni demokratski institut – tijelo američke stranke blagonaklone prema određenim partijama u Srpskoj i Federaciji.

– Nikom ne osporavamo pravo na posmatranje izbora, ko god želi može da ih posmatra i mi to priželjkujemo, ali ono što je sporno je da se bilo ko miješa u sprovođenje izbora, protiv uplitanja u takozvanu sajber sigurnost u biračke spiskove i ostalo što je isključiva nadležnost BiH – rekao je Kovačević.

Za razliku od SNSD-a, SDS novu Centralnu izbornu komisiju BiH smatra vjerodostojnom, a američku Fondaciju za izbore dobrodošlom.

– Kad nemaju šta da ponude građanima Republike Srpske u oblasti ekonomije, boljeg života, radnih mjesta, onda bude zabranu u učestvovanju na izborima onima koji su ih doveli na vlast – poručio je šef Kluba poslanika SDS-a u NSRS Miladin Stanić.

Da će dvotrećinskom većinom poslanici i ovoga puta podržati preglasanog srpskog člana Predsjedništva BiH, smatra predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović.

– I sama informacija da imate intervenciju srpskog člana Predsjedništva, jednog od tri koji imaju mehanizam zaštite u svojim rukama, treba da se poštuje od strane institucija Republike Srpske i najbolje je da se uvijek jedinstveno nastupa – izjavila je Cvijanović.

Ovo zasjedanje poslanika zatražio je srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik nakon što su ga bošnjački i hrvatski član preglasali na sjednici 27. avgusta.

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!