Kreće popis 20.000 nekretnina

562

Grad Banja Luka učestvovaće  u projektu masovne procjene vrijednosti nepokretnosti na području grada, koji je dio švedskog donatorskog projekta za unapređenje zemljišne administracije u Bosni i Hercegovini pod nazivom „CILAP“. Kako kaže načelnica Odjeljenja za finansije Božana Šljivar ovaj projekat zajednički realizuju Gradska uprava, Republička uprava za geodetske i imovinsko-pravne poslove (RUGIPP) i Poreska uprava Republike Srpske.

–  Ovih dana izvršen  je prvi izlazak na teren svih učesnika ovog  projekta u naselju Nova Varoš,  kako bi se utvrdilo da li je sve spremno za  realizaciju – istakla je Šljivar.

Tim na terenu je testirao aplikaciju za prikupljanje podataka o nepokretnostima i  pokazao je kako će izgledati popis,  čiji je osnovni cilj identifikacija nepokretnosti. Pilot projekat kreće iz Rosulja, a obuhvatiće i Novu Varoš, naselje Sime Matavulja, Centar, Aleju centar, Borik, odnosno dvije katastarske opštine – Banja Luka 6 i Banja Luka 7, odnosno 110 ulica i oko 20.000 nepokretnosti.

Načelnica Šljivar najavljuje da će prije formalnog početka, što je najavljeno za septembar, biti potpisan  sporazum o realizaciji ovog projekta između Grada i RUGIPP-a.

– Popis  i procjena vrijednosti nepokretnosti je od izuzetnog značaja za sve jedinice lokalne samouprave, jer se time pored ostalih efekata, uređuje i  ažurira Fiskalni registar nepokretnosti kod Poreske uprave, kao osnova za obračun poreza na nepokretnosti, koji je izvorni prihod jedinica lokalne samouprave. Naime, kroz popis će se obezbijediti  širenja obuhvata obveznika poreza na nepokretnosti i povećati stepen naplate..  Naša je procjena da još uvijek  postoji značajan broj onih koji izbjegavaju   ovu zakonsku obavezu, a to je onda  suštinski na  teret onih koji plaćaju porez. Treba naglasiti da se iz ovog prihoda finansira  izgradnja i održavanje brojnih  komunalnih, društvenih i drugih infrastrukturnih objekata i  projekta, koji su značajni za funkcionisanje našeg grada  i  koji obezbjeđuju bolji kvalitet života svih sugrađana- naglasila je ona.

Kada se završi popis dobiće se detaljan uvid u stanje nepokretnosti i kompletna usaglašenost podataka knjige uloženih ugovora iz RUGIPP-a, podataka Fiskalnog registra nepokretnosti iz Poreske uprave Republike Srpske, sa stvarnim stanjem na terenu u izabranom pilot području.

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!