Maske i njihova povezanost s maskama za lice

550

Ljetne vrućine i znoj, a na to još i zaštitne maske, upravo su idealni uslovi za razvoj akni i bubuljica na licu.

Naravno, maske treba nositi bez obzira na bubuljice, jer upalno stanje možete ublažiti prilagođenom njegom lica.

Nošenje zaštitnih maski postala je svakodnevica i jedan od najdjelotvornijih načina za sprečavanje širenja virusa korona. U “novom normalnom” prilagodili smo se tim uslovima, ali koža još nije. Otkako su maske postale obavezne, pojavio se pojam “maskne” i označava pojavu akni i bubuljica na licu koje uzrokuju upravo maske za lice.

Naravno, maskne nisu razlog zbog kojeg bi trebalo da prestanete nositi zaštitu na licu. O ovom se oglasila i Američka dermatološka akademija i podijelila savjete kako prilagoditi njegu ako ste primijetili pojavu nepravilnosti na licu.

Maskne se pojavljuju na području brade i obraza koji se nalaze ispod maski. Crvenilo i iritacije najčešće izbijaju kod onih osjetljivog tena, a dodatne probleme imaju osobe s kombinovanom ili masnom kožom. Obratite pažnju na stanje kože – crvenilo lica može biti i rozaceja, koja se tretira drugačije od akni i bubuljica. Naravno, probleme s licem zbog nošenja maske mogu razviti i oni koji inače nemaju problema s aknama i nepravilnostima.

Ovaj problem se javlja zbog toga što se nalazimo u vrućem razdoblju godine, kada su znojenje i vrućine pojačani pa se ispod maske stvara još plodnije tlo za razvoj bakterija koje uzrokuju nepravilnosti. Ukoliko se tome doda i sloj šminke u kombinaciji s toplim vazduhom, maske čine savršenu podlogu za nastajanje novih bubuljica bez obzira na vrstu tena.

Kako pomoći koži lica?

Prvi korak je čišćenje – kako učestalo perete ruke, dodatni naglasak treba da bude i na higijeni lica, posebno nakon nošenja maske. Stručnjaci preporučuju dvije faze čišćenja u večernjoj rutini – uljni čistač, koji će ukloniti šminku, bakterije, sloj SPF-a, te nježnu čistilicu kao drugi korak, koja će ukloniti sve ostatke i nečistoće.

Važna je i eksfolijacija, odnosno nježni hemijski piling kako bi se očistile pore i uklonio višak seruma, bez grubog tretiranja kože. Na kraju, hidratacija je ključna za održavanje vlage i za zaštitu kožne barijere. U rutinu možete uključiti esenciju ili serum koji će zadržati molekule vode u dubljim slojevima kože.

Pripazite i prilikom odabira maske – veća je vjerovatnost da će one od poliestera, najlona i sličnih materijala izazvati iritacije kože. Pamuk i prirodni materijali su bolji odabir, nježniji prema koži.

Masku perite nakon svakog korištenja kako bi se zaustavilo širenje bakterija, a pripazite i na to kakve deterdžente koristite, u slučaju da postoji mogućnost alergije na određene hemikalije u njima.

(Glorijaglam.hr)

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!