Zvučni i pametni semafori za bolju sigurnost građana Banjaluke

529

U okviru programa “Banjaluka – pametni grad” do kraja godine bi na nekoliko lokacija na području grada trebalo da budu postavljeni zvučni semafori kako bi se poboljšala sigurnost građana i pješaka.

Nosilac projekta “Zvučni semafori za slobodno kretanje i bolju sigurnost u saobraćaju” je Udruženje “Infopart”, a Gradska razvojna agencija CIDEA je partner.

“Cilj projekta je da se omogući pristupačno i bezbjedno kretanje slijepih i slabovidih osoba, kao i da se olakšaju dolasci u grad iz drugih sredina”, naveli su za “Nezavisne” u CIDEA.

Prema njihovim riječima, lokacije semafora sa zvučnom signalizacijom biće na relaciji: željeznička/autobuska stanica, “Delta planet”, studentski kampus, Narodno pozorište, Banski dvor, Gradska uprava i pošta.

Vera Zih, predsjednica Upravnog odbora Udruženja “Infopart”, kazala je da je u sklopu ovog projekta do kraja godine planirano postavljanje od 65 do 70 zvučnih semafora.

“Ovo je tek pilot-projekat pa smo odabrali najbitnije raskrsnice u gradu, odnosno one koje najviše koriste slijepa i slabovida lica, kao što su raskrsnica kod Narodnog pozorišta, kod studentskog kampusa, te ‘Delta planeta'”, naglasila je Zihova.

Prema njenim riječima, na jednoj raskrsnici je potrebno postaviti osam zvučnih semafora, kako bi se na četiri strane postavila po dva.

“Projekat je procijenjene vrijednosti nešto više od 30.000 KM i u sklopu njega je planirana i izrada mobilne aplikacije u koju su unesene sve lokacije semafora. To bi bilo pristupačno za korisnike govornog softvera na mobilnom telefonu, kako bi slijepa i slabovida lica pronašla u kojem pravcu im je najbliža raskrsnica i koja je to uopšte raskrsnica. Na neki način ovo bi zamijenilo taktilne staze”, objasnila je Zihova.

Miroslav Mandić, predsjednik Gradske organizacije slijepih, rekao je da je postavljanje novih zvučnih semafora i popravljanje i održavanje već postavljenih veoma značajno za slijepa i slabovida lica.

“Zvučni semafori su značajni za sva lica i svi će to koristiti. Neko se zagleda u mobilni telefon i kada čuje zvuk, zna da je vrijeme da treba preći preko pješačkog prelaza. Ono što je značajno i što mi apelujemo jeste i postavljanje više taktilnih staza kako bi slijepi i slabovidi mogli lakše doći do semafora”, naglasio je Mandić.

U okviru programa “Banjaluka – pametni grad” odobreno je 10 projekata koji će biti realizovani na području grada.

Pored Gradske uprave, koja će za ovaj program obezbijediti 100.000 KM iz budžeta, i UNDP-a, koji će izdvojiti 250.000 KM, pridružilo se i Ministarstvo za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo RS sa 150.000 KM.

Banjaluka dobija i prvi pametni semafor

U naselju Lazarevo će biti postavljen prvi pametni semafor, koji će postaviti predstavnici kompanije “Prointer ITSS”.

Ovaj semafor će prikupljati sve informacije o kretanju vozila i pješaka, upozoravati na gužvu i potencijalnu opasnost, te davati preporuke.

“Riječ je o takozvanom adaptivnom upravljanju saobraćajem uz pomoć kamera koje se postavljaju na semafor i prikupljaju živu sliku. Tako semafor postaje ‘pametniji’, odnosno ‘dobija oči’, vozači ne upadaju u kolone, a pješaci manje čekaju”, navodi se u saopštenju kompanije “Prointer ITSS”.

Projekat je vrijedan 50.000 KM i jedan je od 10 odobrenih na inovacionom izazovu “Banjaluka – grad budućnosti! Zamislimo zajedno 2030!”, koji zajednički sprovode Razvojni program UN-a i Gradska uprava.

 

nezavisne.com

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!