Utvrđen rebalans budžeta

357

Bez obzira na pad budžetskih prihoda, zbog ekonomske krize uzrokovane korona virusom, sva kapitalna ulaganja planirana u ovoj godini biće isfinansirana i realizovana, potvrdio je gradonačelnik Igor Radojičić poslije Kolegijuma Skupštine grada na kome je dogovoreno da naredna sjednica gradskog parlamenta bude održana 2. septembra, a na obimnom dnevnom redu biće razmatrane 104 tačke.

  • Na ovoj sjednici biće razmatran rebalans budžeta za ovu godinu, čiji je okvir 155 miliona maraka i niz dokumenata i programa u vezi sa budžetom – kazao je gradonačelnik.

On je naglasio da je procjena pada poreskih i neporeskih prihoda oko 12 odsto ili 15 miliona maraka i manji je u odnosu na ono što je bilo planiranu na početku godine.

  • U nacrtu rebalansa imali smo jako veliku projekciju pada prihoda, ali se stanje popravilo u julu i avgustu, tako da je naša procjena da u budžetu nedostaje oko 15 miliona maraka – rekao je on.

Gradonačelnik je kazao kako je stanje u budžetu nešto bolje od očekivanog zahvaljujući četiri miliona obezbijeđena od strane Vlade RS kroz program podrške lokalnim zajednicama, zatim emisiji obveznica za kapitalne projekte od 12 miliona maraka i dodatnih osam miliona maraka suficita iz prošle godine.

  • Poslije paketa mjera za pomoć poslovnoj zajednici koje smo donijeli proteklih mjeseci, na ovoj sjednici će biti razmatran paket mjera pomoći građanima. Riječ je o tri nove odluke, za subvenciju vode po tri kubika za socijalno ugorožene kategorije, subvenciju za legalizaciju objekata za porodice poginulih boraca, ratnih vojnih invalida i socijalnih kategorije i subvencija za mjesečne karte za srednjoškolce – rekao je Radojičić.

Između više prostorno-planskih dokumenata koji će biti razmatrani na ovoj sjednici Skupštine, treba istaći regulacion plan čijim donošenjem će biti omogućena izgradnja novog mosta u Docu.

Predsjednik Skupštine Zoran Talić kazao je da će pored rebalansa budžeta na sjednici biti više tačaka razvojnog i socijalnog karatera.

  • Pored rebalansa budžeta i svih pratećih programa od saobraćaja, komunalnih djelatnosti, sporta, kulture i turizma biće i razvojnih tačaka kao što je prodaja nove lokacije u poslovnoj zoni u Jelšingradu, planiranje novog parka na Laušu kao i određene subvencije za socijalne kategorije – zaključio je Talić.
PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!