Radojičić: Važno da se đaci vrate u školske klupe

506

Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić rekao je da je izuzetno važno da škole počnu s radom i da se djeca vrate u školske klupe, dodavši da će jedan od izazova u prvoj sedmici septembra biti organizacija javnog prevoza.

Radojičić je dodao da je početak školske godine uvijek poseban momenat, te da će se to ove godine odvijati u otežanim uslovima.

“Molim roditelje, đake i nastavnike da se pridržavaju propisanih mjera i preporuka da bi svima bilo lakše i da bismo kroz ovu situaciju tokom trajanja epidemije virusa korona prošli sa što manje posljedica”, rekao je Radojičić novinarima u Banjaluci.

Radojičić, koji je prisustvovao sastanku Aktiva direktora osnovnih škola banjalučke regije, čija je tema bila organizacija nastave u novoj školskoj 2020/2021. godini, smatra da će najosjetljivija biti organizacija javnog prevoza.

On je naglasio da će to biti izazov, te da će u narednih sedam dana biti razgovarano i sa školama i prevoznicima u vezi s eventualnim korekcijama autobuskog reda vožnje.

“Prva sedmica će nam svima biti eksperimentalna, da vidimo gdje su se eventualno pojavili problemi u praksi kada je riječ o organizaciji javnog prevoza”, rekao je Radojičić.

On je naglasio da će se u slučaju pojave oboljelih postupati po higijensko-epidemiološkim mjerama kao i u martu.

“Jasne su preporuke i metodologija. Ukoliko se neko dijete razboli, Dom zdravlja, odnosno porodični ljekar radi medicinsku obradu i postupa se prema zdravstvenom stanju. Sva ostala djeca iz odjeljenja idu u kućnu izolaciju 14 dana. Ne zatvara se škola, već samo odjeljenje u kojem su djeca bila u neposrednom kontaktu, vrši se dezinfekcija i pokušava se nastaviti nastava kod svih ostalih”, rekao je Radojičić.

Direktor Republičkog pedagoškog zavoda Predrag Damjanović rekao je da je zbog ljudi koji rade u mnogo škola neophodno da se na području cijele banjalučke regije usaglase odlasci i dolasci u školu, početak nastave.

“Do početka školske godine imamo desetak dana, ukoliko nešto bude potrebno Ministarstvo prosvjete i kulture i Republički pedagoški zavod će biti na raspolaganju, da bi nova školska godina mogla da počne na najbolji način”, rekao je Damjanović.

Predsjednik Aktiva direktora osnovnih škola banjalučke regije Miroslav Popržen rekao je da će biti usaglašeni polasci autobusa s početkom i završetkom novih smjena u školama, odnosno da se u tim slučajevima pojača prevoz sa više autobusa.

On je naveo da će se nastava odvijati u skladu s preporukama resornog ministarstva, odnosno Vlade Srpske te da će biti oranizovana tako da nastavici koji rade u dvije ili više škola mogu da stignu na nastavu.

Nova školska godina u Republici Srpskoj počeće 1. septembra, a učenici će sjesti u školske klupe uz izmijenjene uslove i uz poštovanje mjera koje su propisali Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite i Institut za javno zdravstvo.

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!