Banja Luka u zadnjih mjesec dana u blagom smirivanju broja oboljelih od korona virusa

483

Gradonačelnik Igor Radojičić nakon sjednice Gradskog štaba za vanredne situacije je istakao da je Banja Luka u zadnjih mjesec dana u blagom smirivanju broja oboljelih od korona virusa.

-Nema novih klastera i veliki broj osoba ne može ni navesti gdje su se zarazile. Ono što je najvažnije, imamo manje preminulih nego u prvom dijelu empidemije, a društvo se privikava na ovakve okolnosti – istakao je Radojičić.

On je naglasio da se ova faza može kontrolisati ovim mjerama i da su u toku pripreme za nove izazove koje donosi početak školske godine i zimski period pojave gripa i respiratornih infekcija.

-Cilj nam je i dalje isti, a to su zaštita ljudskih života, zdravlje stanovništva i minimiziranje ekonomskih i socijalnih posljedica – naglasio je on.

Prema njegovim riječima, od polovine idućeg mjeseca biće uspostavljena nova kovid ambulanta u Docu. Istovremeno, u Poliklinici će biti predviđen odvojen prostor za školsku djecu.

Gradonačelnik je najavio da će se pratiti higijensko-epidemiološka situacija i u slučaju pojave virusa među đacima, obaviti dezinfekcija školskog objekta, uz izolaciju odjeljenja.

Ministarka prosvjete i kulture Republike Srpske Natalija Trivić kazala je da Vlada Republike Srpske donijela odluku da nastava u školskoj 2020/2021. godini u Republici Srpskoj počne 1. septembra 2020. godine u školskim klupama uz poštivanje mjera koje su propisali Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite i Institut za javno zdravstvo Republike Srpske

– U saradnji sa civilnim zaštitama gradova i opština, u ukupno 670 školskih objekata u RS obaviće se dezinfekcija kako bi bili spremni za dolazak učenika – navela je Trivićeva.

Preporuke koje se odnose na odvijanje nastavnog procesa, kako je najavila, biće dostupne na sajtovima Vlade RS i Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske.

Direktor Doma zdravlja Banja Luka Nevena Todorović naglasila je da će Dom zdravlja obavljati aktivan epidemiološki nadzor u školama.

-Od samog početka epidemije u gradu je zabilježno 1.451 lice pozitvno na virus, od kojih je 58 preminulo. U proteklih sedam dana bilježimo manji broj građana sa akutnim respiratornim infekcijama. Trenutno imamo 132 aktivna slučaja na virus, gdje nema djece do šest godina – rekla je ona.

Grad Banja Luka zatražio je od republičkih organa da se poveća dozvoljeni broj djece u vrtićima, kako bi se od 1. septembra i završetka sezone godišnjih odmora otvorio prostor za normalan rad predškolskih ustanova.

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!