Škola u Srpskoj počinje 1. septembra

391
Đaci u Srpskoj vraćaju se u školske klupe 1.septembra. Vlada je, na posebnoj sjednici, usvojila Informaciju o početku školske godine i Planu organizovanja rada škola. Iako školska godina počinje prema planu, odvijaće se u potpuno drugačijim uslovima, od onih na koje su navikli, i đaci i nastavnici.

Školsko zvono u Srpskoj ponovo će se oglasiti, 1.septembra pa će učenička graja zamijeniti tišinu koja se uvukla u škole sa epidemijom virusa korona. Model nastave u vrijeme pandemije i vijest o “novom normalnom” u školama čekala se gotovo cijelog ljeta, a na tome je intenzivno rađeno posljednjih mjesec i po.

Učionice su u Republici Srpskoj prazne od 15. marta. Kada se učenici u njih konačno vrate, 1. septembra, važiće posebna pravila. Čas će u osnovnim školama moći da traje 20 ili 30 minuta, zavisno od veličine, u srednjim školama isključivo 20 minuta. Času će moći da prisustvuje maksimalno 15 đaka, a u klupama će moći da sjedi tek po jedan đak.

Maske učenici na času neće morati da nose, ali će im biti obavezne tokom kretanja po školskom prostoru, prilikom dolaska i odlaska iz škole. Za razliku od njih, nastavnici će čas držati pod maskama. Sve ove mjere donesene su u skladu sa preporukama Instituta za javno zdravstvo, a predviđen je i način ponašanja u slučaju da učenik tokom nastave dobije simptome.

– Dijete kojem se ustanove određeni simtomi, biće izilovano u određenu prostoriju do dolaska roditelja, nakon toga oni preuzimaju brigu o njemu. Nama je cilj da to dijete testiramo u što kraćem roku, do tada ostatak razreda ostaje u izolaciji – rekao je Branislav Zeljković direktor Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske.

Predviđeno je i da zadržavanje roditelja u školi bude što kraće. S obzirom na to da je odvijanje nastave sada odrgovornost cijelog sistema, apel je upućen roditeljima da redovno prate zdravstveno stanje svojih mališana te da se i u svom domu pridržavaju dosadašnjih mjera. Mogućnost praćenja nastave onlajn ostaje za đake koji imaju hronična oboljenja ili koji su iz nekog drugog razloga spriječeni da dolaze u školu.

– Biće im obezbjeđena onlajn nastav akoja se neće fokusirati na časove putem javnog servisa kako je to bilo do sada, već putem digitalne platforme u koju su uvezane sve škole – rekla je Natalija Trivić ministarka prosvjete i kulture Republike Srpske.

Bez obzira na “novo normalno” u školama, obaveza praktične nastave za srednjoškolce ostaje i biće vršena prema planu i uskladu sa izmjenama Zakona – u preduzećima.

– Svi oni učenici koji imaju praktičnu nastavu će je imati u preduzećima, ako preduzeće bude radilo i sve ono što važi za radnike u tim preduzećima važiće i za učenike. Ako preduzeće ne bude radilo, nastava će biti organizovana u kabinetima u školama – istakao je Predrag Damjanović direktor Pedagoškog zavoda Republike Srpske.

Pred osnovnim i srednjim školama sada ostaje obaveza organizovanja nastave u skladu sa njihovim kapacitetima do prvog dana septembra. Najveća odgovornost je na rukovodstvima, pa bi osnovnim školama glavobolje mogla zadati organizacija produženog boravka, dok bi srednjim školama problem mogao da bude prevoz učenika. I jedima i drugima problem će biti organizacija časova za nastavnike koji dopunjuju normu.

– Neće biti problem za one koji rade tri dana u jednoj, dva dana u drugoj školi. Problem će biti nastavnici koji u jednom danu u jednoj školi rade dva, u drugoj tri časa – smatra Dušan Mišljenović direktor OŠ “Georgi S. Raikovski” u Banjaluci.

Predsjednik Aktiva direktora srednjih škola regije Banjaluka Ljuban Bajić istakao je da je najvažnije sada da se prilagodi prevoz putnika.

– Učenici koji dolaze, ako dijelimo odjeljenje na pola, na čas od dvadeset minuta, ranije će završavati – dodao je Bajić.

Prije nego što škole otvore vrata za učenike, u njih će pripadnici Republičke uprave civilne zaštite, jer prije prvog školskog časa slijedi velika dezinfekcija.

– Pripadnici Republičke uprave civilne zaštite će vršiti dezinfekciju svih školskih objekata osnovnih i srednjih škola i đačkih domova sa tim aktivnostima krećemo 20. avgusta i završićemo ih 30. avgusta – naveo je Milan Novitović direktor Republičke uprave civilne zaštite Republike Srpske.

Sve ovo iziskuje i dodatne troškove, pa su Ministarstvu prosvjete i kulture data i dodatna sredstva od 3.412.000 maraka, za nabavku neophodnih higijenskih i dezinfikacionih sredstava.

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!