Novi spoj Lauša i Parikovca: „Paralela“ uskoro u funkciji

568

Izgradnja nove poveznice Lauša i Paprikovca, vrijedna 2,7 miliona KM, ulazi u završnu fazu i uskoro će biti puštena u funkciju, potvrđeno je iz Odjeljenja za saobraćaj i puteve.

– U okviru radova na izgradnji nove saobraćajnice preko nekadašnjeg „Voćnjaka“, ovih dana biće postavljen završni sloj asfalta nakon čega će biti iscrtana i sva horizontalna signalizacija – kažu u resornom odjeljenju.

U međuvremenu, uveliko se radi i na uklapanju nove saobraćajnice sa raskrsnicom Vida Simurdžića i Sanskom ulicom na Laušu i na drugom kraju sa Ulicom Jovana Raškovića na Paprikovcu, gdje će biti uskoro izgrađen i kružni tok.

Pored kanalizacione i vodovodne mreže, uz novu saobraćajnicu, montirana je i nova rasvjeta.

Nova, komunalna infrastruktura neophodna je jer se, izgradnjom ove saobraćajnice, otvara  mogućnost pretvaranja sadašnjeg zapuštenog voćnjaka u moderno naselje sa svim potrebnim sadržajima.

Izgradnja ove saobraćajnice je jedan od najvećih, a zbog konfiguracije terena, i najzahtjevnih infrastrukturnih projekata u gradu. Nova saobraćajnica duga je 800 metara, sa 80 metara dugim vijaduktom.

Uslovi za izgradnju ove izuzetno važne saobraćajnice stvoreni su nakon što se Grad Banja Luka, poslije višegodišnjeg sudskog spora, upisao u zemljišne knjige kao vlasnik nekadašnjeg „Voćnjaka“, a sredstva za izgradnju obezbjedila je Vlada RS.

Uporedo sa izgradnjom „paralele“ u pripremi je i nova linija javnog prevoza koja će saobraćati preko novoizgrađene saobraćajnice i tako spojiti više gradskih naselja sa Univerzitetskim kliničkim centrom.

Radi se o novoj liniji „Lauš – Paralela – Centar – Zeleni most“, koja će nositi oznaku „linija br. 7“.

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!