Ekonomska kriza nije zaobišla ni Srpsku

366

Smanjenje broja zaposlenih u skoro svim zemljama svijeta jedna je od posljedica ekonomske krize izazvane pandemijom virusa korona. Imuna na to nije ostala ni Republika Srpska.

Statistički pokazatelji govore da je od polovine marta do početka ovog mjeseca bez posla ostalo blizu 10.000 radnika.

Ipak, podatak koji ohrabruje jeste da je više od 8.000 dobilo radno mjesto. Deficitarna zanimanja, shodno epidemiološkoj situaciji su i u zdravstvenom sektoru.

Milica Marković, medicinska sestra, prije mjesec zaposlena je u Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske. Ovaj posao je jedno vrijeme radila u Njemačkoj, ali se odlučila vratiti u Banjaluku. U situaciji pandemije virusa korona, postoji veća potražnja za medicinskim radnicima, pa je od marta u Srpskoj zaposlen 141 radnik u zdravstvenom sektoru.

– Zadovoljna sam da sam u vremenu kada mnogi ostaju bez posla dobila priliku da radim – rekla je Markovićeva.

Direktor UKC Srpske Vlado Đajić rekao je da je od početka pandemije na UKC zaposleno preko 50 radnika i to većinom medicinskog osoblja.

Ipak, ukupan broj onih koji su od polovine marta u Srpskoj ostali bez posla je 9.772 i veći je od broja novozaposlenih. Ohrabruje da razlika nije velika.

Najviše otkaza bilo je u trgovini.

Gledano u procentima razlog za prestanak radnog odnosa u 43 odsto slučajeva bio je istek ugovora, tehnološki višak 31 procenat, a ekonomski višak sedam. Sporazumni raskid ugovora 16 odsto.

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!