Počinje primjena integrisanog zdravstvenog informacionog sistema

405
Bolnica Gradiška i domovi zdravlja Kozarska Dubici, Gradiška i Srbac prve su ustanove u kojima danas počinje rad integrisanog zdravstvenog informacionog sistema, što znači da bi trebalo da počnu sa primjenom elektronskih uputnica, recepata, kartona i kartica.

Osiguranici u ovim lokalnim zajednicama prvi su u Srpskoj koji će dobiti elektronske kartice.

Iz Fonda zdravstvenog osiguranja Republike Srpske su pojasnili da nije potrebno da se stvaraju gužve u nadležnim poslovnicama Fonda, jer će i sadašnja knjižica važiti sve dok osiguranici ne podignu nove elektronske kartice, koje će dobiti besplatno.

– Za preuzimanje novih knjižica za sada nisu postavljeni rokovi, te ih osiguranici mogu preuzeti prilikom odlaska u poslovnice radi ostvarivanja nekog od svojih prava iz zdravstvenog osiguranja – navode iz Fonda.

Iz FZO ranije je Srni rečeno da će biti potreban prelazni period da bi ove zdravstvene ustanove u potpunosti prešle na novi sistem, odnosno da bi IZIS u potpunosti profunkcionisao.

Nakon ovih i ostale zdravstvene ustanove u Srpskoj postepeno će se se uključivati u ovaj sistem i do kraja godine većina njih biće uvezana u IZIS.

Direktor Fonda Dejan Kusturić rekao je da su brojne prednosti ovog projekta – sve zdravstvene ustanove i institucije biće uvezane i svi će imati jedinstven uvid u medicinske podatke pacijenta, što će spriječiti dupliranje dijagnostike i drugih usluga, a tako će smanjiti i troškove.

Kusturić je dodao i da će pacijenti sada moći da vide koliko koštaju usluge koje su im pružene, a plaća ih Fond.

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!