Šta nam govore rezultati seroloških ispitivanja na virus korona?

547
U Republici Srpskoj od ove sedmice moguće je uraditi serološko testiranje na virus korona i u Zavodu za transfuzijsku medicinu.

Јedan od osnovnih alata u borbi protiv virusa korona je testiranje.

Uzorci koji se obrađuju u banjalučku laboratoriju pristižu najviše zbog toga što je rezultat ovog testa neophodan prilikom ulaska u pojedine zemlje, poput susjedne Crne Gore. Ipak, mogu li rezultati seroloških testova poslužiti zdravstvenim radnicima za ocjenu stepena kolektivnog imuniteta.

PCR testovi jesu pouzdaniji, ali su i te kako značajni i serološki, dali za onaj dio populacije koji želi da vidi da li se nekada susreo sa virusom ili za onaj dio populacije kojem je upravo serološki test potreban zbog putovanja.

U koju god grupu da spadate, serološki test, osim u privatnim laboratorijama, sada možete uraditi i u banjalučkoj laboratoriji Zavoda za transfuzijsku medicinu Republike Srpske. Uz obaveznu masku i kratko čekanje u redu, procedura uzimanja uzorka traje prilično kratko.

Razgovor na početku traje vrlo kratko, lična karta je neophodna zbog uzimanja jedinstvenog matičnog broja.

Samo uzimanje uzorka takođe nije komplikovano, niti bolno, a traje koliko i uzorkovanje krvi za bilo koju drugu uobičajenu potrebu.

 

Nakon uzimanja krvi, uzorak se šalje u laboratoriju, a testirani dobije termin za dolazak po rezultate koji će biti gotovi za nekoliko časova, ali koji se ne mogu dobiti putem mejla. Odmah se plaća i puni iznos testiranja – 45 maraka. Najvažnije – testovi su licencirani.

– Zakazivanje termina za sada nije potrebno, još uvijek. Građani mogu da dođu, eventualno koji minut da pričekaju. Sam čin uzimanja uzorka, uzima se uzorak iz venske krvi koji se odnosi u našu laboratoriju radi testiranja koje se vrši eliza tehnikom – pojašnjava Danijela Radojković iz Zavoda za transfuzijsku medicinu Republike Srpske.

Zavod za transfuzijsku medicinu za sada je jedina republička zdravstvena ustanova koja radi ovu vrstu testa na virus korona.

Do sada su to u Srpskoj radile privatne laboratorije i pojedini domovi zdravlja, a uskoro bi mogao i Institut za javno zdravstvo.

Rezultati seroloških testova, mogli bi i njima da budu značajni, posebno jer, kada se prikupe na jedno mjesto, mogu da pokažu koji dio populacije je razvio antitijela na virus korona.

– Kolege iz Zavoda za transfuziju vjerujem da će ustupiti te podatke kako bi mogli izvući određene zaključke, vjerujem da će to u početku biti mali uzorak da bi to moglo govoriti o nekoj procjeni na veću populaciju. Nama je ipak, za neku validnu studiju, potreban veći uzorak, oko 3.000 da bi mogli neke neke zaključke da izvučemo – rekao je Branislav Zeljković, direktor Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske.

Onima koji se ipak testiraju, najvažniji zaključak je onaj na koji upućuje nalaz. Iz jednog uzorka rade se dva testa.

IgG antitijela ukazuju na preležanu infekciju, dok su IgM antitijela pokazatelj svježe virusne infekcije, odnosno trenutnog prisustva virusa.

Ukoliko su rezultati oba testa negativni, razloga za brigu nema, ali ukoliko je rezultat testa na IgM antitijela pozitivan neophodno je PSR testiranje, nakon kojeg, ukoliko se prisustvo virusa potvrdi, slijedi izolacija i liječenje.

rtrs

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!