Počinje renoviranje Osnovne škole Zmaj Jova Jovanović

508

Za nekoliko dana počinju radovi na “utopljavanju” Osnovne škole “Zmaj Jova Jovanović” u Banjaluci, za šta je kroz Projekat energetske efikasnosti obezbijeđeno nešto više od milion KM, potvrdila je za “Nezavisne” Dijana Bogdanović, direktorica ove škole.

Prema njenim riječima, memorandum i ugovor sa izvođačem radova je potpisan i još se samo čekaju lokacijski uslovi da radovi počnu.

“Projektom je predviđeno da predulaz u školu bude proširen jer je malen, kompletna stolarija će biti promijenjena, biće postavljena fasada, termoizolacija, renovirani mokri čvorovi i fiskulturna sala, te potpuno rekonstruisano grijanje jer se mora napraviti novi sistem u odnosu na dosadašnji”, objasnila je Bogdanovićeva.

Dodala je da se OŠ “Zmaj Jova Jovanović” na ovoj lokaciji u naselju Kočićev vijenac nalazi od 1971. godine, te da od tada osim fiskulturne sale ništa nije renovirano.

“Skoro 50 godina čekamo da se nešto uradi na školi. Ovo je od ogromnog značaja za sve, kako za učenike i roditelje, tako i za nastavno osoblje, ali i za širu društvenu zajednicu”, naglasila je Bogdanovićeva.

Kazala je da je škola trenutno bez fasade, te da koristi tri energenta zagrijavanja, i to naftu, ugalj i drvo, što dovoljno govori koliko je teško zagrijati 3.500 metara kvadratnih sa tako dotrajalom stolarijom i bez fasade i termoizolacije.

“Po ugovoru je predviđeno da radovi traju četiri mjeseca, ali mi očekujemo da će izvođači radova to završiti i brže. Projekat finansira Svjetska banka”, rekla je Bogdanovićeva.

Prema njenim riječima, u ovoj školi svake godine povećava se broj učenika, a Regulacionim planom za ovo naselje predviđena je gradnja raznih objekata, te da očekuju još veći broj učenika.

“Ove godine smo upisali četiri razreda prvačića, a škola trenutno broji oko 500 učenika”, kaže Bogdanovićeva.

U okviru velikog projekta obnove školskih objekata i vrtića, vrijednog 6,5 miliona KM, 10 škola na širem području grada biće renovirano tokom ljetnog raspusta.

Ukupno 17 školskih ili predškolskih objekata biće izgrađeno ili rekonstruisano ove godine sredstvima grada, Svjetske banke kroz Projekat energetske efikasnosti, koji implementira Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS, zatim Ministarstva prosvjete i kulture RS, UNDP-a, Vlade Srbije i Vlade Japana.

Izvor: Nezavisne

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!