Podrška mladima: 1,6 miliona KM za stipendije

368

U okviru gradskog programa stipendija, vrijednog oko 1,6 miliona KM, Gradska uprava raspisaće početkom narednog mjeseca konkurs za dodjelu učeničkih stipendija za školsku 2020/2021. godinu. Pored toga, konkurs za studente prvog ciklusa na visokoškolskim ustanovama biće raspisan u drugoj polovini oktobra.

-Istovremeno, do kraja ovog mjeseca za 1.186 srednjoškolca biće uplaćene deveta i deseta rata gradske stipendije, čime će biti okončan ovaj proces za učenike školsku 2019/2020. godinu – potvrđeno je u Odjeljenju za obrazovanje, zdravstvo, omladinu i sport.

Prema njihovom planu, za 264 studenta slijedi uplata sedme rate, osmu će dobiti u septembru, dok će im u oktobru biti isplaćene završne dvije.

I u narednoj školskoj godini, Grad će, uz talentovane i učenike i studente iz porodica u stanju socijalne potrebe, stipendirati i one koji se odluče za neka od nedostajućih zanimanja na tržištu rada.

Kod srednjoškolaca, u narednoj školskoj godini biće stipendirana sljedeća zanimanja: zavarivač, zidar i armirač betonirac, tehničar modelar obuće, dizajner modni tehničar i pekar, dok će, u slučaju studenata, one biti namjenjene za buduće profesore matematike i informatike, profesore fizike i inženjere elektrotehnike.

Pojedinačni iznosi stipendija ostaju nepromijenjeni, i iznose 80 KM za učenike i 130 KM za studente po osnovu socijalnog statusa i uspjeha u školi odnosno studiju, a za deficitarna zanimanja utvrđeni su iznosi od 160 KM za učenike i 250 KM za studente.

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!