Operativno-komunikacioni centar vrijedan 210.000 KM u zastoju

352

Projekat uspostavljanja operativno-komunikacionog centra grada Banjaluka, za čiju je izradu izdvojeno 210.000 KM finansijskih sredstava, trenutno se nalazi u fazi izrade idejnog rješanja, potvrdili su za “Nezavisne” u Gradskoj upravi.

Ideju za ovaj operativno-komunikacioni centar krajem 2019. godine najavio je gradonačelnik Igor Radojičić, ali su trenutno poslovi u vezi s ovim projektom u malom zastoju zbog pandemije virusa korona.

“Za izradu idejnog i glavnog projekta i nabavku dijela potrebne opreme obezbijeđena su finansijska sredstva iz gradskog budžeta za 2020. godinu”, naveli su u Gradskoj upravi.

Radojičić je ranije najavio da je primarni cilj ovog projekta objedinjavanje svih podataka na jednom mjestu.

“Ovim projektom je predviđeno objedinjavanje prijava prema komunalnoj policiji, inspekciji, komunalnim gradskim službama”, rekli su u Gradskoj upravi.

Dodali su da je pored toga predviđeno objedinjavanje informacija u vezi s mjerenjem aerozagađenja, o vodostajima rijeka, informacija za rad vatrogasne brigade i drugih hitnih službi.

“‘Grad budućnosti’, koji  su zajednički pokrenuli UNDP i grad, otvoren je i konkurentan poziv  za prijedloge organizacija civilnog društva, privatnog sektora, univerziteta, medija, javnih institucija, koji nude inovativna rješenja temeljena na tehnologiji, koji bi grad na Vrbasu učinili  pametnim, zelenim, otpornim, inkluzivnim i održivim”, kazali su u Gradskoj upravi.

Naveli su da je tokom ove godine predviđena izrada idejnog projekta sa smjernicama za izradu glavnog projekta sa definisanim performansama, potrebnom opermom i softverima kao i koje osobe će moći rukovati u samom centru.

“Takođe ove godine je u planu i da se odredi lokacija na kojoj bi ovaj centar bio pozicioniran, zavisno da li će projekat predvidjeti neki od postojećih objekata u vlasništvu grada ili izgradnju potpuno novog objekta”, rekli su u Gradskoj upravi.

Početkom 2018. godine uspostavljen je i Operativno-komunikacioni centar BiH u Sarajevu i Tuzli, a pozivom na broj 112 dobije se operater koji se bavi zahtjevom ili ga prenese nadležnim hitnim službama.

I ranije je u BiH Operativno-komunikacioni centar djelimično funkcionisao, a bavio se koordinacijom u gašenju požara ljeti ili spasavanjem ljudi tokom poplava 2014. godine.

Iz budžeta institucija BiH za ovaj projekat je ukupno izdvojeno više od 4,2 miliona KM.

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!