Kreće izgradnja 50 kilometara novih vodovoda

589

Gradnja 50 kilometara nove vodovodne i kanalizacione mreže za prigradska i seoska naselja, u okviru projekta „Voda 2“, počeće u septembru ove godine, a svi koji žele da se priključe na novu mrežu imaće brojne popuste koji će iznositi i do 50 odsto, izjavio je gradonačelnik Igor Radojičić.

Za sve korisnike niza novih vodovoda, Grad je u saradnji sa preduzećem „Vodovod“ pripremio olakšice za priključenje i prepriključenje, a za socijalne kategorije subvencije, što će imati veliki značaj za stanovništvo, s obzirom na to da je aktuelnim projektima gradnje novih vodovoda obuhvaćeno više od 25.000 naših sugrađana.

Gradonačelnik Radojičić najavio je da će 3. septembra biti potpisan sporazum u vezi sa gradnjom projekata u okviru „Vode 2“, u trenutku dok se neki od projekata iz „Vode 1“ već polako privode kraju.

-Očekivali smo da to bude u martu, ali zbog epidimije je sve pomjereno i ušli smo u nove pregovore sa EBRD-om, ali u konačnici je dogovoren potpis sporazuma za kompletan projekat „Voda 2“ i sporazum koji bi uključivao donaciju Evropske unije od 8 miliona KM za „Vodu 3“ – kazao je Radojičić.

Prema njegovim riječima, od septembra bi već mogli da uvedu izvođače u posao pojedinih projekata iz „Vode 2“, koja uključuje vodovode u Tuzlanskoj, Srpskih ustanika, Braće Miletića, kao završetak vodovoda Jagare, gdje je već okončana prva faza.

Takođe, biće proširen podsistem „Zvijezda“ u okviru Crnog vrela, odnosno vodovodi: Bistrica, Kremenovići, Gakovići, Brkići i nekoliko manjih podsistema. U ovom paketu je veliki podsistem Bronzani majdan-priključenje sistema na Crno vrelo, zatim izgradnja pumpnih stanica i ulazak u sistem Kmećani i Obrovac.

-„Voda 2“ potpuno će riješiti i pitanje vodosnabdijevanja nekoliko potkozarskih sela, i to Mišinog hana, Verića, Potkozarja, koji imaju s vremena na vrijeme poteškoće sa vodosnabdijevanjem – istakao je on.

Uz vodovode, „Voda 2“ uključuje i izgradnju kanalizacione mreže, između ostalog, u Ulici Put srpskih branilaca, za nekoliko ulica u Drakuliću, Kuljanima, Vrbanji, Adi i Laušu, ukupne vrijednosti oko 2,8 miliona KM. Rok za završetka svih radova u okviru „Vode 2“ je septembar 2022. godine.

Govoreći o cilju projekata vodosnabdijevanja u okviru ciklusa „Voda 1“, „Voda 2“ i „Voda 3“ – istakao je da se u konačnici očekuje poboljšanje u snabdijevanju vodom odnosno novi priključci za preko 25.000 sugrađana.

„Voda 1“, koja je počela prošle godine, kompletno bi trebalo da bude završena na ljeto iduće godine.

-Do 15. septembra očekuje se završetak vodovoda za Česmu 3 i 4, te za Gornju Piskavicu, a do 15. oktobra vodovod za Radosavsku. Iz ovog paketa, ranije su završeni vodovodi u gornjoj zoni Zelenog vira, u Česmi 2, Kajmakčalnskoj i Šumadijskoj ulici – naveo je Radojičić.

Tokom jeseni, kako je kazao, očekuje se ulazak u podsistem „Bronzani majdan“, koji obuhavata veoma široko područje. Do kraja godine trebalo bi da bude sagrađen novi veliki rezervoar na Pilipovom brdu, koji je i prva stepenica ovog velikog podsistema.

Početak projekta „Voda 3“ očekuje se na proljeće-ljeto iduće godine.

Cilj svih ovih projekata je da se u nekoliko idućih godina obezbjedi da 95 odsto stanovništva Banje Luke ima stabilno vodosnabdijevanje.

Olakšice i subvencije

Preduzeće „Vodovod“ je u saradnji sa Gradskom upravom pripremilo olakšice za priključenje novih korisnika, prekpriključenje i subvencije za stanovništvo u stanju socijalne potrebe.

  • Novi korisnici, ukoliko uplate kompletan iznos imaju popust od 15 odsto. Omogućena je i uplata na šest jednakih rata.
  • Za prepriključenje na novu vodovodnu mrežu, cijena će biti umanjena za 50 odsto, i takođe u slučaju plaćanja cijelog iznosa– dodatni popust od 15 odsto. I u ovom slučaju, postoji mogućnost plaćanja u šest jednakih rata.

Direktor „Vodovoda“ Zoran Popović ističe da je ovo preduzeće pokrenulo i inicijativu da Skupština grada u narednom periodu donese odluku o subvenciji dijela potrošnje za korisnike Centra za socijalni rad.

-Konkretno, stalni korisnici Centra, kojih sada ima nekoliko hiljada, Grad će subvencionisati sa tri kubika vode po članu – naglasio je Popović i dodao da se razmatra i mogućnost oslobađanja od plaćanja priključka na mrežu svih novih korisnika, koji su registrovani u Centru za socijalni rad.

Novi paketi podrške stanovništvu, uz dosadašnje za privredu, biće uključeni u rebalans budžeta, koji bi trebalo da bude predložen Skupštini grada početkom septembra.

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!