Urađeno više od dvije hiljade komercijalnih testiranja na virus korona

359
U Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske sada je obavljeno 2.155 komercijalnih testiranja na prisustvo korona virusa. Do 20. maja, na ovaj način se testiralo ukupno 280 osoba, što znači da se dnevno, u prosjeku, testira više od 30 ljudi.
Institut za javno zdravstvo - Foto: RTRS

Institut za javno zdravstvoFoto: RTRS

U Institutu podsjećaju da u Srpskoj u komercijalne svrhe mogu da se testiraju samo studenti i đaci koji se školuju u stranim zemljama, te građani Republike Srpske koji rade u inostranstvu.

Komercijalnu uslugu laboratorijske dijagnostike na virus korona u Srpskoj košta 200 KM.

U FBiH testiranje košta 215 KM, a prilikom pružanja ove usluge na zahtjev građana, verifikovane zdravstvene ustanove ne smiju koristiti testove i drugu potrebnu medicinsku opremu koju su dobile putem donacija, odnosno koje su im nabavljene iz budžeta, nego isključivo testove i opremu koju nabavljaju iz vlastitih sredstava.

Iako ne rade PSR testiranja, privatne laboratorije imaju pune ruke posla, jer sve više građana dolazi na serološke testove, kojima se utvrđuje ukupni nivo antitijela u krvi.

Pojedine laboratorije za dan urade i do 100 ovakvih testova, a u nekima se broj testiranih, od proteklog vikenda, povećao tri puta.

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!