Prihvatilište i “predah” do kraja godine

372

Dom za djecu i omladinu bez roditeljskog staranja “Rada Vranješević”, u okviru transformacije, do kraja godine biće bogatiji za još dvije nove usluge, i to prihvatilište za djecu u skitnji i uslugu “predah”, rekao je za “Nezavisne” Vladimir Kajkut, v.d. direktora Doma.

Prihvatilište za djecu u skitnji namijenjeno je da bude urgentni smještaj za 60 dana, dok se smiri situacija u biološkoj porodici, te bi tada Centar za socijalni rad odlučio da li se dijete vraća u biološku porodicu ili se šalje na smještaj u hraniteljsku porodicu.

Usluga “predah” obuhvata prostor koji bi bio obezbijeđen za djecu sa poteškoćama u razvoju i invaliditetom koju će roditelji moći da dovode u Dom na dnevni boravak.

Kajkut je istakao da bi ove dvije usluge imali i ranije, ali da su one prolongirane zbog virusa korona, čija je pojava usporila rad Doma.

“Nama je u ovoj situaciji najbitnije da zaštitimo svu djecu i radnike Doma pa nakon toga da krenemo sa daljom transformacijom. Nadamo se da ćemo, najkasnije do Dana Doma Svetog Nikole svečano otvoriti ove dvije nove usluge”, kazao je Kajkut.

Prema njegovim riječima, vrijednost ova dva projekta će iznositi oko 150.000 KM.

“Očekujemo da ovog mjeseca ili u avgustu dobijemo sredstva od Vlade RS koja nam dodjeljuju za funkcionisanje Doma, a od kojih ćemo izdvojiti jedan dio za nove usluge. Potrebno je uraditi adaptaciju i sanaciju prostora, prilagoditi ga za djecu sa poteškoćama u razvoju i invaliditetom i opremiti. Ovim ćemo proširiti svoje usluge za djecu sa područja grada”, pojasnio je Kajkut.

Dodao je da je ovim projektima planirano i proširenje unutrašnjih vrata u sobama, prilagođavanje toaleta i ugradnja lifta koji će biti spona između jaslica, gdje se nalaze medicinske sestre sa ovim prostorom, kao i još mnogo toga.

Planom transformacije Doma “Rada Vranješević”, pored prihvatilišta i usluge “predah”, koji su planirani do kraja godine, ranije su otvoreni vrtić “Tratinčica” i savjetovalište.

“Očekujemo da bismo iduće godine mogli uspjeti da završimo i uslugu stanovanja uz podršku za štićenike Doma, kao i osnivanje resursnog centra, dnevnog centra ‘Rastimo zajedno’ i porodičnog saradnika, čime bismo obuhvatili sve usluge koje su planirane transformacijom”, zaključio je Kajkut.

Iduće godine utopljavanje objekta

Vladimir Kajkut, v.d. direktora Doma “Rada Vranješević”, istakao je da je dobio informaciju da su preko projekta UNDP-a i Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS prošli na projektu utopljavanja objekta.

“Iduće godine trebalo bi da dobijemo novu stolariju i fasadu kako bi djeca i svi koji borave u Domu imali bolje i kvalitetnije grijanje. Ovo je prioritet za naš objekat”, rekao je Kajkut.

(nezavisne.com)

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!