Tehničar multimedija budućnost, modni krojač prošlost

644

U srednjim školama u RS u petak je završen i drugi upisni rok, a veliki interes budućih srednjoškolaca vladao je za pojedina nova zanimanja, posebno za multimedijalnog tehničara u Prijedoru, međutim planiranih novih zanimanja poput modnog krojača i modnog galanteriste u Palama neće ni biti jer su se za njega prijavila svega četiri đaka.

Za novo zanimanje tehničar multimedija u prijedorskoj Elektrotehničkoj školi vladalo je veliko interesovanje, istakao je Dragoja Mijić, direktor ove škole, koji je rekao da je odziv bio izuzetno dobar za sva tehnička zanimanja u ovoj školi.

“Imali smo mogućnost da upišemo 96 učenika, a za upis u našu školu prijavila su se 142 učenika. Za tehničara multimedija je bio odličan interes te imamo zahtjeve od roditelja i učenika da se ovo odjeljenje proširi pa se nadam da ćemo dobiti odobrenje da ga proširimo barem za dva učenika”, rekao je Mijić.

On kaže da ovo odjeljenje čini više od pola dosadašnjih odlikaša, a zainteresovanost je velika jer su danas IT zanimanja izuzetno popularna i korisna.

“Omladina i roditelji su konačno shvatili da im je po završetku škole lako doći do zaposlenja s ovim zanimanjima, kao i do dobro plaćenih radnih mjesta. Što je najvažnije, ne moraju da idu u svijet i rade, nego posao mogu da rade od kuće”, kaže Mijić i dodaje da je ovo zanimanje kod nas novo, dok u Srbiji postoji četiri godine.

U Centru srednjih škola Trebinje od naredne godine obrazovaće se dva nova zanimanja: agrotehničar i poslovno-informatički tehničar, rekla je Neška Ilijić, direktorica ovog centra, i dodala da je za ova zanimanja u Trebinju bio veliki interes.

“U prvom upisnom roku smo popunili taj planirani broj. Trebinje se razvija u smjeru turizma i poljoprivrede, te su djeca koja upisuju srednju školu vidjela mogućnost zaposlenja u budućnosti, prateći razvoj grada Trebinja”, kaže Ilijićeva i dodaje da su djeca uglavnom zainteresovana za četvrti stepen, a manje za zanate.

Vladimir Šavija, direktor bijeljinske Gimnazije “Filip Višnjić”, kaže za “Nezavisne” da je eksperimentalno matematičko odjeljenje po uzoru na nastavni program Srbije u ovoj gimnaziji upisalo devet učenika od planiranog jednog odjeljenja.

“U konkursu su planirana 24 mjesta, mi smo tražili 16 znajući da neće biti veliki odziv. Pošto je u pitanju eksperimentalno odjeljenje upisali smo devet učenika i tražili saglasnost od nadležnog ministarstva za izmjenu plana upisa i dobili smo saglasnost, tako da ove godine počinjemo sa matematičkim odjeljenjem bez obzira na manji broj učenika koji se prijavio”, kaže Šavija.

Zbog slabe zainteresovanosti učenika za zanimanja modni krojač i modni galanterist u Srednjoškolskom centru Pale, Nedeljko Gazivoda, direktor ovog centra, rekao je da ovih zanimanja neće ni biti naredne školske godine.

“Bilo je planirano kombinovano odjeljenje ova dva zanimanja po 12 učenika, međutim samo su se četiri učenika prijavila, te znajući kakvo je stanje jedan od tih učenika je već podigao dokumente. Odjeljenje od tri učenika ne može postojati ni u teoriji, tako da obrazovanja za ovo zanimanje neće ni biti”, kaže Gazivoda.

On je istakao da se učenici nisu odlučili za ovo zanimanje uprkos obećanim stipendijama od 100 KM Vlade RS i pogodnostima koje su nudili privredni subjekti.

Bojan Bakal, direktor Poljoprivredne škole Banjaluka, rekao je da ni planiranog novog zanimanja agroproizvođača u ovoj školi neće biti, jer je bilo svega nekoliko zainteresovanih za ovo zanimanje.

“Mislim da je to bila dobra ideja sastavljena od tri zanimanja: nekadašnji cvjećar, voćar i farmer. Radili smo i na promociji ovog zanimanja, međutim interesa nije bilo. Generalno u školi imamo nekoliko zanimanja koja su učenicima atraktivna, ali za zanate je sve manja zainteresovanost iako tržište rada vapi za zanatlijama”, rekao je Bakal.

On smatra da su tu ključni roditelji koji usmjeravaju djecu da ne idu na zanate, jer smatraju da će im upisom drugih zanimanja biti lakši život.

Novo zanimanje u ovoj školi je i agrotehničar, a, za razliku od agroproizvođača, za ovo zanimanje je upisano jedno odjeljenje od planirana dva.

(nezavisne.com)

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!