Zeljković: Pripremljena preporuka za nošenje maski na otvorenom, imamo ih dovoljno

604

Institut za javno zdravstvo Republike Srpske pripremio je preporuku Republičkom štabu za vanredne situacije da se zaštitne maske nose i na otvorenom u određenim situacijama, a njih na tržištu u Srpskoj ima u dovoljnim količinama, kao i maski N-95 i N-99 koje najbolje štite od virusa korona, izjavio je Srni vršilac dužnosti direktora Instituta Branislav Zeljković.

Kada je riječ o maskama N-95 i N-99, Zeljković je pojasnio da je to američki standard za FFP-2 osnosno FFP-3 masku.

On je istakao da maska FFP-2 ima 95 odsto filtracije čestica, a FFP-3 99 odsto i to su, naglasio je, maske koje najbolje štite osobu od samog virusa korona.

“One se trenutno preporučuju za korišćenje u zdravstvenim ustanovama, odnosno kovid odjeljenjima gdje je najveći procenat oboljelih, te u laboratorijama gdje se vrše testiranja. Što se tiče rizičnih grupa naravno da bi bilo poželjno da koriste ove maske i, koliko sam upoznat, njih trenutno ima dovoljno na tržištu. One imaju mnogo veći procenat filtracije u odnosu na platnene ili hiruške maske”, rekao je Zeljković.

Zeljković je pojasnio da nošenje zaštitni maski ima efekta kada je fizička distanca sa drugim osobama manja od dva metra, ali i prilikom određenih poslova ili kod okupljanja većeg broja ljudi na manjem prostoru.

Samim tim, naveo je, Institut nije propisao koje maske da se koriste, jer razumije situaciju, ali je napomenuo da je SZO izdala određena uputstva za način korištenja pamučnih, odnosno platnenih maski.

“U zdravstvenim ustanovama ima dovoljna količina zaštitnih maski, a građani koji žele da koriste maske mogu da ih kupe u apotekama ili specijalizovanim prodavnicama”, rekao je Zeljković.

Prema njegovim riječima, građani mogu da koriste i pamučne, odnosno, platnene maske i da ih održavaju na odgovarajući način.

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!