U Srpskoj virusom korona zaraženo 144 djece

561

Vladimir Mirošljević, načelnik Klinike za dječije bolesti na UKC Srpske rekao je da je u Republici Srpskoj virusom korona zaraženo ukupno 144 djece.

“Zaraženo je 69 djece uzrasta do četiri godine i 75 uzrasta od pet do 15 godina”, rekao je Mirošljević.

On je istakao da je njihovo zdravstveno stanje dobro, te da trenutno na Klinici za dječije bolesti nije hospitalizovano nijedno dijete zaraženo virusom korona.

“Djeca inače imaju lake kliničke slike, ali se uvijek postavlja pitanje koliko su ona rezervoar infekcije i kako mogu da prenose virus na druge osobe”, naveo je Mirošljević.

On je istakao da podaci o broju zaražene djece u Srpskoj nisu zabrinjavajući jer je zaraženo malo više od dva odsto, što je u skladu sa procentom na globalnom nivou.

Mirošljević je rekao da je razlog za povećanje broja zaraženih popuštanje mjera i discipline, navodeći da je najveći broj zaražene djece uzrasta do godinu dana.

“Posljednja tri pacijenta u Srpskoj su bebe do mjesec dana, što govori da su se zarazili od roditelja, koji su unijeli virus u porodi”, naveo je on.

Mirošljević je naveo da su simptomi virusa korona kod 60 odsto zaražene djece temperatura, kašalj i glavobolja, dodajući da su mogući i mučnina i proliv.

(RTRS)

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!