Višak kilograma ima 15 odsto testiranih banjalučkih đaka

530

Prekomjernu tjelesnu težinu ima 9,26 odsto testirane djece uzrasta od šest do devet godina iz banjalučkih osnovnih škola, dok je 5,37 odsto gojazno, pokazalo je istraživanje “Prevalencija prekomjerne težine i gojaznosti kod djece od šest do devet godina”, koje je uradio Fakultet fizičkog vaspitanja i sporta Univerziteta u Banjaluci.

Prema tom istraživanju, ukupna prevalencija prekomjerne tjelesne težine i gojaznosti banjalučke djece iznosi skoro 15 odsto, što nije malo.

Tokom maja sprovedeno je testiranje s ciljem rane identifikacije prekomjerne težine i gojaznosti, a istraživanjem su bila obuhvaćena djeca iz devet gradskih i dvije područne osnovne škole s područija Banjaluke.

Adriana Ljubojević, koordinatorka projekta, kazala je za “Nezavisne” da djeca u tom uzrastu jedu ono što im se servira.

“To su uglavnom djeca koja ne jedu sama, nego jedu ono što im se servira kući, u školi, djeca koja ne idu sama i kupuju slatiše i grickalice, djeca koja upražnjavaju fizičku aktivnost kako im se ponudi”, kazala je Ljubojevićeva. Dodaje da očigledno imamo veliki procenat djece koja su gojazna kao posljedica nedovoljenog kretanja.

“Preporuka nas kao struke je da treba prvo edukovati roditelje o tom problemu, odnosno da nauče šta je to zdrava ishrana i da se naglasi koliko je bitno da se djecu kreću, da ne koriste mobilne telefone i da što više vremena provode vani”, pojašnjava Ljubojevićeva. Ističe da i škole, pored časa fizičkog vaspitanja, treba da naprave stimulativno okruženje u školskom dvorištu, koje će djecu podsticati na fizičku aktivnost u vrijeme školskih odmora, a ne da sjede i pričaju o video-igricama.

“Ipak, upoređujući rezultate banjalučkih đaka s rezultatima sličnih istraživanja sprovedenih u okruženju ukazuju da je ukupna prevalenca prekomjerne težine i gojaznosti kod djece osnovnoškolskog uzrasta u gradu Banjaluci nešto niža od rezultata istog uzorka testiranog u drugim evropskim zemljama”, pojašnjava Ljubojevićeva. Dodaje da je zabrinjavajući trend porasta prekomjerne tjelesne težine i gojaznosti s godinama.

“Najmanja prekomjerna tjelesna težina i gojaznost primjećuju se kod šestogodišnjaka, dok su osmogodišnjaci najkritičniji – ukupno 22 odsto djece oba pola nalazi se u zoni prekomjerne tjelesne težine i gojaznih”, pojašnjava Ljubojevićeva.

U istraživanju je učestvovalo 2.039 učenika, od čega 519 šestogodišnjaka, 814 sedmogodišnjaka i 706 osmogodišnjaka.

Ljubojevićeva dodaje da redovno praćenje trenda razvoja prekomjerne težine i gojaznosti predstavlja sistem kontrole s ciljem usmjeravanja nacionalne zdravstvene politike i prakse koja obezbjeđuje zdravo odrastanje.

Osnovne škole koje su učestvovale u istraživanju

OŠ “Petar Petrović Njegoš”, Banjaluka

OŠ “Dositej Obradović”, Banjaluka

OŠ “Sveti Sava”, Banjaluka

OŠ “Miloš Crnjanski”, Banjaluka

Područna osnovna škola “Miloš Crnjanski”, Motike

OŠ “Georgi Stojkov Rakovski”, Banjaluka

OŠ “Jovan Cvijić”, Banjaluka

OŠ “Aleksa Šantić”, Banjaluka

Područna osnovna škola “Aleksa Šantić”, Drakulić

OŠ “Jovan Jovanović Zmaj”, Banjaluka

OŠ “Miloš Dujić”, Čelinac

 

(nezavisne)

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!