UVEZATI DVA ZVORNIKA” Integrisanim prelazom na starom mostu do bolje turističke ponude

447

Stavljanje svih turističkih potencijala u funkciju gotovog turističkog proizvoda je cilj svih lokalnih zajednica koje žele prosperitet u ovoj oblasti privrede, a inicijativa Zvornika da most između ovog grada i Malog Zvornika bude integrisani prelaz s punktovima u Srbiji mogao bi to da omogući.

Pored toga, Gradska uprava u Zvroniku je ranije podnijela zahtjev da ovaj prelaz na Mostu kralja Aleksandra Prvog Krađorđevića bude međunarodnog karaktera, a ne kao do sada – prelaz samo za stanovnike ova dva grada.

Iz Gradske uprave u Zvorniku navode da su već utvrđeni koraci kojima će se ići kako bi se na ovom mostu napravio zajednički prelaz, a oba punkta bi bila u Srbiji. To je zvanično potvrdio i gradonačelnik Zoran Stevanović prilikom sastanka s ministrom spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Stašom Košarcem u Zvroniku.

– Što se tiče mosta između Zvornika i Malog Zvornika, naš interes je da se napravi integrisani prelaz, odnosno da obje granične službe rade na strani Srbije, jer mi imamo jako malo prostora na našoj strani kod mosta. To bi nam puno značilo da most, kao istinski spomenik, bude otvoreniji, da ga svi koji dođu u Zvornik vide i da ponesu neku fotografiju s njega – rekao je Stevanović.

Košarac je obećao podršku inicijativi.

– Mi treba da hrabrije govorimo o integrisanim prelazima, a neke lokalne zajednice su već dosta uradile na tom polju, kao Trebinje, Bileća, Bijeljina. Nadam se da ćemo i u slučaju Zvornika imati takvo rješenje s tim da prelaz budu na strani Srbije, slično kao što planiramo u Bratuncu, ali će tamo kontrolni punkt biti na našoj strani – istakao je Košarac.

– Mi smo svakako planirali da se uvežemo s Turističkom organizacijom Malog Zvornika kako bismo povezali podzemni grad Karađorđevića, koji se nalazi u neposrednoj blizini graničkog prelaza u Srbiji, s našim potencijalima. To bi bila idealna prilika da sve strane i domaće tursite dovedemo na jedno mjesto, a oni u pješačkoj turi obiđu ove dvije, ali i druge turističke zanamenitosti, poput naše srednjevjekovne tvrđave, jezera i drugih – navodi Andrićeva.

Dodaje da bi, ukoliko bi inicijativa dobila podršku nadležnih institucija, most između dva Zvornika postao velika atrakcija, jer bi gotovo cijelom dužinom bio dostupan za turističke posjete.

Završni radovi

Za rekonstrukciju mosta, koji je ujedno i pješački granični prelaz,, i to trenutno samo za stanovnike Malog Zvornika i Zvornika, Vlada Srbije je ranije izdvojila 600.000 evra, a ukupna vrijednost radova je 1.800.000 KM.

Nakon pjeskarenja i farbanja konstrukcije u toku su radovi na postavljanju podne kocke nakog čega će biti urađena dekorativna i javna rasvjeta. Očekivanja su da do kraja mjeseca most ponovo bude u upotrebi.

srpskainfo

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!