U RS još 31 slučaj virusa korona

614

U RS u posljednja 24 časa registrovana je 31 osoba pozitivna na virus korona, kazao je Branislav Zeljković, v.d. direktora Instituta za javno zdravstvo Srpske.

On je dodao da je u ovom periodu testirano 211 uzoraka.

Zeljković je istakao da je problematično poštovanje mjera u poslovnim subjektima, te poručio vlasnicima, ali i institucijama, da je neophodno poštovanje mjera koje je Institut preporučio.

“U određenim slučajevima gdje je došlo do popuštanja mjera, odnosno nepridržavanja, došlo je i do pojave većeg broja pozitivnih osoba”, rekao je Zeljković na konferenciji za novinare u Banjaluci.

Dodao je da će, u skladu sa procjenama, početi raspuštanje republičkih karantina.

“Novi slučajevi biće, na osnovu procjene, upućeni u kućnu izolaciju”, rekao je Zeljković.

Epidemiolog u Institutu Јela Aćimović je navela da su u Srpskoj ukupno zaraženo 2.232 osobe.

Jela Aćimović, epidemiolog u Institutu za javno zdravstvo Srpske, kazala je da je ukupno potvrđeno 2.232 slučaja zaraženosti virusom korona, te da je testirano više od 36.000 uzoraka.

Od jučerašnjeg dana najveći broj pozitivnih je onih koji su vezani za rad u firmi na području Trebinja, kazala je ona, i dodala da je stoga potrebno striktno poštovanje mjera unutar poslovnih subjekata.

“U ovom momentu imamo 133 hospitalizovane osobe, 42 osobe u UKC RS, sedam pacijenata je na intezivnoj njezi, a pet je na respitarotu. U ostalim bolnicama je hospitalizovana 91 osoba, od čega najviše u bolnicama u Prijedoru, Doboju, Trebinju”, rekla je Aćimović i dodala da je 59 procenata zaraženih oporavljeno.

Kako je dalje navela, u junu je došlo do određenog porasta broja oboljelih, ali ti novi oboljeli imaju slabiju kliničku sliku i nisu teški slučajevi.

“Među oboljelima u junu većina su uglavnom kontakti već zaraženih”, pojasnila je Aćimovićeva.

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!