Ko će moći u zemlje EU? Јoš nema dogovora o “bezbjednoj listi”

1257
Članice EU nisu uspjele da postignu konačan dogovor o “bezbjednoj listi” zemalja čiji državljani će od jula moći da putuju u zemlje Unije.
Put Evrope - Foto: RTRS

Put EvropeFoto: RTRS

Među zemljama koje vjerovatno neće biti uvrštene na listu nalaze se SAD, Brazil i Rusija, a Evropska komisija je predložila da bi sve zemlje zapadnog Balkana koje nisu članice EU i samoproglašeno Kosovo trebalo da se nađu na bezbjednoj listi.

Međutim, podaci Evropskog centra za kontrolu i prevenciju zaraza /ECDC/ pokazuju da bi slučajevi zaraženosti u BiH i Sjevernoj Makedoniji mogli biti preveliki.

Ambasadori 27 članica EU sastali su se juče poslijepodne u Briselu da bi uspostavili kriterijum za garantovanje ulaska u blok bez karantina od srijede, 1. jula.

Na listi se nalazi između deset i 20 zemalja, ali mnogi ambasadori su naglasili da se moraju posavjetovati sa vladama svojih zemalja.

Razgovori su trajali do kasno u noć, a očekuje se da članice EU do kraja dana daju neformalne odgovore u vezi sa listom, navodi neimenovani izvori upoznat sa situacijom.

Dvojica američkih zvaničnika izjavila su da postoji mogućnost da se putnicima iz SAD dozvoli putovanje u EU, ali pod određenim uslovima kao što je provjera tjelesne temperature.

Evropska komisija savjetovala je članicama EU da prvo ukinu kontrole na graničnim prelazima unutar Unije, a da zatim postepeno otvore granice za državljane zemalja koje nisu članice bloka.

Međutim, prvi korak nije urađen prema planu. Grčka i dalje zahtijeva testiranje putnika iz niza zemalja EU, uključujući Francusku, Italiju, Holandiju i Španiju, kao i samoizolaciju dok ne dobiju rezultate testa, a Češka je poručila da neće dozvoliti ulazak turistima iz Portugalije, Švedske i dijelova Poljske.

Postoji širi dogovor da EU treba da otvori granice samo za one zemlje u kojima je slična ili bolja epidemiološka situacija, ali se postavlja pitanje kako procijeniti upravljanje epidemijom u određenoj državi, kao i pouzdanost podataka.

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!