Banjaluci četiri miliona maraka pomoći

476

Grad Banjaluka dobio je od Vlade RS četiri miliona KM od sredstava Međunarodnog monetarnog fonda, izjavio je gradonačelnik Igor Radojičić tokom današnjeg nastavka gradske Skupštine.

On je istakao da će ova sredstva pomoći Gradu u saniranju posljedica epidemije korona virusa na gradske finansije, posebno jer se do kraja godine očekuje pad prihoda do 30 miliona KM.

– U junu, sa oživljavanjem poslovnih aktivnosti, zaustavljen je pad javnih prihoda, koje je izazvala epidemija korona virusa, a trenutni “minus” u gradskoj kasi iznosi oko 14 miliona KM. Javni i privatni sektor su imali ogroman pad prihoda u martu, aprilu i maju, dok u junu imamo sasvim solidnu situaciju, za razliku od vremena gotovo potpune obustave poslovnih aktivnosti prethodnih mjeseci kad smo, na sedmičnom nivou, imali i do milion KM manje u gradskoj kasi – naveo je Radojičić.

On je dodao da je epidemija ostavila velike posljedice i na gradska preduzeća i ustanove, te da će zbog toga doći do potpune revizije njihovih poslovnih planova.

– Javni sektor je pretrpio ogromne štete od epidemije, pogotovo naše ustanove kao što su Banski dvor, SC Borik i Akvana. Komunalna preduzeća su imala ogroman pad prihoda, čak do 40 odsto – naglasio je Radojičić.

Komentarišući presudu Ustavnog suda BiH u vezi sa prostorom stare autobuske stanice, o kojoj se danas raspravljalo u gradskom parlamentu, Radojičić je istakao da će Grad iskoristiti sva pravna sredstva koja ima na raspolaganju kako bi zaštitio svoje interese.

– Imamo mogućnost vanrednog pravnog lijeka i Grad Banjaluka će to sigurno iskoristiti. Još su dva sudska postupka u toku i vidjećemo u kojem pravcu će se razvijati situacija – kazao je Radojičić.

Predsjednik Skupštine grada Zoran Talić, izjavio je da se “treba zapitati kakao je moguće da neko u procesu privatizacije istovremeno knjiži dvije lokacije.”

– Mnogo je i drugih nejasnoća, pogotovo kada je u pitanju upis imovine. Ustavni sud BiH je ovdje izašao iz svojih nadležnosti, jer nije smio tako postupati. Oni su mogli da utvrđuju da li sudovi rade zakonito. Grad Banjaluka je aktivan kada je u pitanju ovaj problem i vjerujem da će gradonačelnik uskoro formirati tim pravnih eksperata koji bi se bavio ovom problematikom – rekao je Talić.

Skupština grada je danas, između ostalog, prihvatila informaciju o projektu “Boljom upravom do bržeg ekonomskog rasta” koji se realizuje sa UNDP-om, zatim informaciju o bezbjednosti na području grada te više odluka iz oblasti imovinsko-pravnih odnosa.

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!