Velika obnova: Novo ruho za školu „Zmaj Jova Jovanović“

425

Jedna od najstarijih banjalučkih osnovnih škola, „Zmaj Jova Jovanović“ biće potpuno obnovljena, u okviru ovogodišnjeg velikog plana sanacije škola i vrtića, vrijednog 6,5 miliona KM.

Radovi na ovoj školi će koštati nešto više od milion KM i obezbijeđeni su kroz projekat „Energetske efikasnosti“. Od energetskih mjera na ovoj školi, planirana je zamjena postojećih vanjskih prozora i vrata, postavljanje toplotne izolacije na fasadne zidove i krov objekta, ugradnja termostatskih ventila i pumpi, uz mogućnost drugih radova koji se, prije svega, odnose na sanaciju sanitarnih čvorova.

Uz ovu, i škola „Branko Ćopić“, biće energetski „utopljena“, za šta će biti izdvojeno oko 670.000 KM. Predviđeno je postavljanje toplotne izolacije, novih vanjskih prozora na objektu fiskulturne sale, takođe uz mogućnost sanacije mokrih čvorova.

Značajna sredstva, ukupno 950.000 KM, Grad će izdvojiti za gradnju sportske dvorane OŠ „Branko Radičević“ na Starčevici, koja je u toku.

Bolje uslove za rad dobiće i đaci i nastavnici područne škole u Stričićima, na kojoj će biti zamijenjena stolarija i obnovljena fiskulturna sala.

Takođe, novu stolariju dobiće i OŠ „Branislav Nušić“ i područne škole u Drakuliću i Pavlovcu (uz sanaciju sanitarnih čvorova), dok je uz školu u Borkovićima planirana gradnja dječijeg igrališta.

Sredstva su planirana i za zamjenu stolarije u suterenu Ekonomske škole sa adaptacijom kabineta za praktičnu nastavu, te za početak izgradnje fiskulturne dvorane OŠ „Sveti Sava“, na kojoj će donacijom Vlade Japana biti zamijenjena i vanjska stolarija na starom dijelu centralne škole.

Uprkos problemima koje je izazvala epidemija korona virusa, čak 17 školskih ili predškolskih objekata biće tokom godine izgrađeno ili rekonstruisano sredstvima Grada, Svjetske banke kroz projekat „Energetske efikasnosti“ koji implementira Ministrastvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS, zatim Ministarstava prosvjete i kulture RS, UNDP-a, Vlade Srbije i japanske Vlade.

Vrtići

Kada je riječ o vrtićima, u gradnji su potpuno novi objekti na Petrićevcu i nastavak „Kolibrija“, a slijedi proširenje „Ježeve kućice“, energetsko „utopljavanje“ vrtića „Neven“ i „Naša djeca“, te novi vrtić u Kuljanima.

Uz preuzimanje vrtića „Anđelak“ od Srpske pravoslavne crkve, to znači oko 500 novih mjesta u predškolskim objektima u različitim fazama gradnje.

Vlada Srbije finansira gradnju vrtića na Petrićevcu, a UNDP sufinansira više projekata sa Gradom, između ostalih, proširenje vrtića „Ježeva kućica“ i buduću obnovu vrtića u Kuljanima.

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!